Nogomet
34

RB Leipzig postao najomraženiji klub u Njemačkoj, navijači Dortmunda ne putuju na gostovanje

Piše: D. B.
RB Leipzig (Foto: EPA)
RB Leipzig (Foto: EPA)
Borussia Dortmund ovog vikenda igra na gostovanju kod novog bundesligaša RB Leipziga, ali neće imati podršku ogromne armije svojih navijača. Oni će utakmicu pratiti putem radijskog prijenosa, a razlog je netrpeljivost prema domaćinima.

Dortmund je jedan od klubova koji ima najveću podršku na tribinama na svjetu, ali će protiv RB Leipziga igrati bez navijača. Oni neće putovati u grad Leipzig koji je udaljen 340 km istočno, a razlog je bojkotovanje protivnika zbog komercijalne strukture.

Navijači Dortmunda će umjesto toga gledati utakmicu mlade ekipe na starom stadionu Rote Erde, a meč prvog tima će pratiti putem radija.

"Naravno, Dortumd zarađuje novac, ali mi to činimo kako bismo igrali nogomet. No, Leipzig igra nogomet kako bi prodavao proizvod i životni stil. U tome je razlika", rekao je Jan-Henrik Gruszecki, jedan od organizatora protesta.

Pobuna navijača Dortmunda je jedan u nizu protesta protiv RB Leipziga, koji je postao najomraženiji u njemačkom nogometu.

Do 2009. godine RB Leipzig je igrao u petoj ligi pod imenom SSC Markranstadt, a malo ljudi je čulo za njega. Međutim, kupio ga je austrijski proizvođač energetskog pića Red Bull, promijenio mu ime, grb i opremu, a uz to je obećao i budžet za transfere od 100 miliona eura.

S obzirom da u njemačkom nogometu klubovi ne mogu nositi ime sponzora, novi klub je nazvan Rasenballsport Leipzig, što otprilike znači "loptaški sport na travnatom terenu". No, to je ime izbjegnuto u marketinškim materijalima i zemijenjeno nazivom "The Red Bulls" ili jednostavno "RB".

Kritičari RB Leipziga smatraju da takva strategija ruši ugled njemačkog nogometa.

Za razliku od drugih evropskih liga, Bundesliga se protivi tome da veliki investitori preuzimaju njene klubove. Postoji pravilo koje nalaže da klub mora posjedovati većinska prava. Samo investitori koji su u klubu više od 20 godina mogu tražiti da budu izuzetak pravila.

U slučaju Borussije Dortmund, to znači da 139.000 članova imaju pravo na veto za različita pitanja među kojima su i cijene ulaznica. Članarina u Dortmundu za odrasle košta 62 eura godišnje, dok "zlatna" članska kartica u Leipzigu košta 1.000 eura godišnje, koja vas čini "navijačem", ali bez prava glasa.

Čak i kada je Njemački savez izvršio pritisak na klub da promijeni strukturu članstva kako bi dobio licencu za Bundesligu, RB Leipzig je dozvolio samo 17 članova, a većina njih su zaposlenici ili saradnici kompanije Red Bull.

Kao rezulta toga, sedmogodišnji put RB Leipziga do Bundeslige je bio praćen bojkotima i protestima suparničkih navijača. U prvom kolu Njemačkog kupa ove sezone navijači Dynama iz Dresdena su bacili glavu bika na teren, dok su navijači na otvaranju nove sezone navijači Hoffenheima su podigli transparente na kojima je pisalo: " Želimo naš tron nazad: Najomraženiji klub u Njemačkoj".

Uoči subotnje utakmice Dortmund je odbio dati dozvolu Leipzigu za korištenje loga u proizvodnji zajedničkog šala prijateljstva.

Navijači RB Leipziga tvrde da su kritičari ljicemjerni te da i njihovi klubovi rade istu stvar, a kao primjer su naveli Wolfsburg, Leverkusen i Ingolstadt.

Oni koji pružaju podršku RB Leipzigu ističu da klub ima progresivnu nogometnu filozofiju, da ekipa igra atraktivan nogomet, a da klub investira u mlade igrače. Nedavno je doveo talentovanog 19-godišnjeg Škotlanđanina Olivera Burkea, koji je stigao iz Nottingham Foresta.

Za mlade navijače u Leipzigu prilika da vide Dortmund na djelu uživo je velika stvar. Posljednji put su Milioneri bili u njihovoj sredini 2009. godine, kada je Dortmund igrao protiv Energie Cottbusa. RB Leipzig tada nije ni postojao.

Kritičari ističu da je austrijski Salzburg, još jedan klub u vlasništvu Red Bulla, ranije bio prioritet austrijske kompanije, ali da je sada postao "filijala" mlađim bratskim klubovima nakon što se nije uspio plasirati u Ligu prvaka devet puta zaredom.

Tokom ljeta su iz Salzburga u Leipzig prešla trojica najboljih igrača.