"Nismo ni među 24..."
44

Razočarani Vučić najavljuje velika ulaganja u sport nakon ispadanja Srbije od Škotske

K. H.
Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je poraz Orlova od Škotske u meču za plasman na Evropsko prvenstvo, a dodao je da će država u narednom periodu uložiti ogroman novac u nogomet, ali i ostale sportove.

Vučić je rekao da je razočaran što Srbija neće biti među 24 najbolje selekcije Evrope.

"Vidite da ne možemo biti ni među 24 zemlje u šutiranju lopte nogom. Svako od nas zna bolje, pa bismo izveli i bolji sastav i bolje igrače", rekao je Vučić.

Nakon toga, predsjednik Srbije je rekao da će u budućnosti država nastaviti ulagati u nogomet.

"Gledao sam meč protiv Škotske i žao mi je, ali imam i druge vijesti koje će biti dobre za neke ljude. Nama je posao da dugoročno promijenimo te stvari, prije šest godina smo imali blatnjave terene; sada imamo travu, tako da moramo izgraditi nove stadione i dovesti publiku na tribinu. Moramo izgraditi drugačiju i ozbiljniju organizaciju, popraviti struku i uraditi mnogo toga, ali prije svega ćemo uložiti u infrastrukturu koja je od presudnog značaja za budućnost", smatra Vučić koji je dodao da će država Srbija uložiti i u druge sportove:

"Uložit ćemo osam miliona eura u takozvane male sportove, od atletike do hrvanja, ali i rukomet, košarku, vaterpolo i odbojku. Svaki klub prve i druge lige će dobiti određeni novac. Primjer, svaki klub iz prve rukometne lige će dobiti pet miliona dinara, što nije mal novac, a svako iz druge lige će dobiti po milion dinara. To će biti ozbiljna finansijska podrška jer vjerujemo da u ovim sportovima možemo napraviti uspjeh."

Srbija je, podsjećamo, nakon penala izgubila od Škotske i tako ostala bez plasmana na Evropsko prvenstvo.