Velika pobjeda gostiju
640

Razigrano Sarajevo pobijedilo Zrinjski i odgodilo mu šampionsku proslavu

D. P.
Velika pobjeda Bordo tima u Čitluku (Foto: G. Š./Klix.ba)
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva upisali su veliku pobjedu na gostovanju Zrinjskom rezultatom 3:2 i tako odgodili već planirano šampionsko slavlje Mostaraca.
Zrinjski je danas imao priliku osvojenim bodom ozvaničiti osmu titulu prvaka Bosne i Hercegovine, no Sarajevo je to spriječilo.

Mostarci su danas ofanzivno krenuli i imali nekoliko solidnih akcija, no ubrzo su primili pogodak. Igrao se 14. minut kada je Mirza Mustafić silovito šutirao iz slobodnog udarca, a lopta na putu ka mreži pogodila Renana Oliveiru i završila u golu Zrinjskog.

Krenuo je domaćin ofanzivno po izjednačenje, ali to nije išlo kako su Mostarci zamislili.

Brazilac Oliveira je mogao do novog gola u 35. minuti. Šutirao je s lijeve strane, matirao golmana gostiju, ali lopta pogađa stativu.

Posljednji napad u prvom poluvremenu donosi izjednačenje rezultata. Mario Ćuže je glavom pogodio nakon ubačaja Kerima Memije s lijeve strane. Rezultatom 1:1 otišlo se na odmor.

Početak drugog poluvremena bio je šokantan za domaći tim, a Sarajevo je s dva relativno brza gola stiglo na korak od velike pobjede.

Prvo je u 52. minuti Dal Varešanović sjajno pogodio mrežu Zrinjskog nakon ubačaja Kyeremeha s desne strane, da bi u 63. minuti Renan postigao novi gol nakon što je sam istrčao kontru, obišao golmana Marića i pogodio praznu mrežu Plemića.

Uslijedio je odgovor preko ne toliko zapaženog Nemanje Bilbije, ali je njegov udarac iz peterca glavom u 65. minuti otišao preko gola Sarajeva.

Zrinjski je nakon primljenog trećeg gola svim silama krenuo u napad. U 71. minuti mogli smo vidjeti najljepši gol kola, ali je udarac Sučića s distance uzdrmao prečku.

Još jednom je u 73. minuti zaprijetio Bilbija glavom, ali najboljeg strijelca u historiji Premijer lige BiH danas nije išlo nikako.

U finišu utakmice Ivan Jukić sjajno pogađa u 84. minuti i vraća nadu Zrinjskom da bi mogao danas doći do trofeja. Do kraja utakmice Zrinjski je pritiskao, ali nije uspio ugroziti prednost Sarajeva. Ostalo je 2:3 tako da je Bordo tim ostvario veliku pobjedu u borbi za Evropu.

Sarajevo je nakon ove utakmice stiglo do treće pozicije s tri boda više u odnosu na Željezničar. Plavi sutra gostuju Borcu i imat će težak posao ukoliko žele vratiti treću poziciju.

S druge strane, Zrinjski ima 17 bodova više od Borca i pitanje je trenutka kada će zvanično biti novi-stari prvak BiH. Možda već sutra u slučaju neuspjeha Borca protiv Željezničara.

Rezultat i strijelci:

Zrinjski - Sarajevo 2:3 (Ćuže 44', Jukić 84' / Renan 14', 63', Varešanović 52')

Tabela: