Nogomet
22

Razigrani Stoke srušio Crvene đavole: Je li ovo kraj za Van Gaala?

Piše: O. T.
Louis Van Gaal (Foto: AFP)
Louis Van Gaal (Foto: AFP)
Navijači Manchester Uniteda neće po dobrom pamtiti Boxing Day 2015. godine. Stoke City je na Britanniji pomeo njihove igrače rezultatom 2:0 i treneru Louisu Van Gaalu nagovijestio da bi ovo mogao biti njegov posljednji meč na klupi Crvenih đavola.

Van Gaal je meč dočekao bez pobjede u posljednjih šest utakmica u svim takmičenjima. Sada ima sedam takvih. Kada govorimo samo o porazima, ovo je treći uzastopni poraz tima sa Old Trafforda u Premiershipu.

Brojna pitanja postavljena su odmah nakon objavljivanja početnih sastava. Van Gaal je na klupi ostavio kapitena Waynea Rooneya što je donekle i shvatljivo s obzirom da Englez ove sezone u Premiershipu ima samo dva postignuta gola u 13 utakmica, ali je čudno bilo što je na klupi ostao veznjak Morgan Schneiderlin s kojim je United izgubio samo jedan od 15 mečeva kada on igra u prvoj postavi, dok u mečevima bez njega u prvoj postavi imaju omjer od pet poraza u 11 mečeva.

Od starta se vidjelo da će Stoke biti vrlo opasan. Ekipa koja je na svom terenu već slavila protiv Mancehster Cityja i Chelseaja ponovo je zaigrala lepršavo sa četvorkom u ofanzivi - Arnautovićem, Afellayom, Shaqirijem i Krkićem.

Ipak, United ne bi kapitulirao već u 19. minuti da kolosalnu grešku u odbrani nije napravio Memphis Depay koji je pokušao glavom loptu vratiti golmanu, a ustvari samo ju je pružio Glenu Johnsonu koji pronalazi Krkića, a ovaj pogađa za 1:0.

Samo sedam minuta kasnije, fantastičnim pogotkom sa oko 20 metara Arnautović pogađa mrežu Manchester Uniteda i bilo je skoro jasno da će tim sa Britannije slaviti, jer na gostujućem timu se nije vidjela energija koja bi nagovijestila povratak.

Debakl se mogao desiti i do kraja prvog dijela da je Arnautović bolje reagovao nakon što mu je Krkić poslao sjajan pas i pružio mu priliku da ide jedan na jedan protiv De Gee, ali je reprezentativac Austrije šutirao pored gola.

U drugom dijelu odličnu priliku u 64. minuti imao je Fellaini, ali je Butland pokazao zašto trenutno spada među najbolje golmane Premiershipa.

Četiri minute kasnije na drugoj strani odličnu priliku imao je Afellay kada je šutirao pored gola. Potom je United u 85. minuti zaprijetio preko Martiala čiji udarac brani Butland.

Novu priliku za 3:0 Stoke je imao u 86. minuti kada udarac Krkića izuzetnom intervencijom brani De Gea.

United je upisao novi poraz i treću uzastopnu utakmicu u kojoj prima minimalno dva gola što im se posljednji put desilo u septembru 2010. godine. Nemojte se iznenaditi ako Van Gaal ne dočeka Novu godinu na klupi Crvenih đavola. Rezultati 18. kola Premiershipa:

Stoke - Manchester United 2:0

Bournemouth - Crystal Palace (16:00 sati) Liverpool - Leicester City (16:00 sati) Tottenham - Norwich (16:00 sati) Manchester City - Sunderland (16:00 sati) Chelsea - Watford (16:00 sati) Swansea - WBA (16:00 sati) Aston Villa - West Ham (16:00 sati) Newcastle - Everton (18:30 sati) Southampton - Arsenal (20:45 sati)