Nogomet
2

Razigrani Stoke porazio Manchester City na Britanniji

Piše: O. T.
(Foto: AFP)
(Foto: AFP)
U prvoj utakmici 15. kola Premiershipa Stoke City je na Britannia stadionu rezultatom 2:0 slavio protiv Manchester Cityja koji je tako pretrpio drugi poraz u posljednje tri utakmice. Oba gola za Stoke postigao je Arnautović.

Tim Marka Hughesa sjajno je otvorio meč. U sedmoj minuti Arnautović je pogodio nakon odličnog ubacivanja Shaqirija

Manchester City je šansu za izjednačenje imao preko De Bruynea u 14. minuti, ali je Butland odlično intervenisao.

Samo minutu kasnije isti dvojac domaćem timu donosi pogodak i u 15. minuti. Ponovo je Arnautović pogodio, a Shaqiri asistirao.

Arnautović je imao priliku za hattrick u 37. minuti kada je šutirao glavom zamalo pored gola, a pet minuta nakon toga na drugoj strani Butland je upisao još jednu odličnu odbranu nakon šuta Kolarova.

Krilni napadač Stoke Arnautović je do hattricka mogao i u 44. minuti kada je pogodio stativu što je pokazatelj da je Stoke odlično igrao cijelo prvo poluvrijeme koje je možda njihovo najbolje u dosadašnjem dijelu sezone.

Manchester City nije imao puno razloga za optimizam pred početak drugog dijela pogotovo kada se tome doda činjenica da od februara 2005. godine nisu uspjeli preokrenuti zaostatak od dva gola. U 58 utakmica od spomenutog datuma u kojima su gubili sa dva gola razlike Građani su 55 puta upisali poraz i tri puta remi.

Umjesto da u drugom poluvremenu gledamo samo defanzivnu igru Stokea, desilo se suprotno. Tim sa Britannije je nastavio sa odličnom igrom i preko Krkića i Atnautovića su lako mogli do novog gola nakon samo osam minuta igre u drugom dijelu.

Stopostotnu šansu za novi pogodak imao je Shaqiri koji je nakon odlične akcije Krkića i Arnautovića loše zahvatio loptu iako je pred sobom imao prazan gol.

Stoke je zaista igrao prelijepo, a nije to veliko iznenađenje kada se obrati pažnja na četiri ofanzivca u redovima tima sa Britannije. Shaqiri, Affelay, Arnautović i Krkić su izuzetno opasni igrači i Hughes je danas gledao njihovo najbolje izdanje u ovoj sezoni. Svojom kreativnošću i kretnjama izluđivali su odbranu Manchester Cityja. Dokaz tome su aplauzi cijelog stadiona prilikom izlazaka Krkića, Shaqirija i Afellaya, a zamijenili su ih Joselu, Van Ginkel i Walters.

Do kraja utakmice Građani nisu uspjeli ozbiljno zaprijetiti i rezultat se nije mijenjao. Manchester City je ostao na prvom mjestu, ali šansu da ga prestignu imaju Leicester City, Manchester United i Arsenal. Stoke je deveti, ali će i on teško zadržati tu poziciju do kraja kola.

Tabela: