Posljednja šansa
34

Razgovori u finalnoj fazi: Investitori iz Turske i Katara zainteresovani za ulaganje u NK Čelik

Piše: E. M.
Detalj sa sastanka u velikoj sali Gradske uprave (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Investitori iz Turske i Katara danas su boravili u radnoj posjeti Zenici gdje su iskazali spremnost da investiraju u nogometni klub Čelik nakon što se utvrdi stvarno stanje.

U velikoj sali Gradske uprave Zenica danas je održana prezentacija i sastanak gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića s građanima Zenice i čelnicima nogometnog kluba Čelik gdje se razgovaralo o posjeti tursko-katarske delegacije Zenici koja je već ranije obavila razgovor s gradonačelnikom gdje su iskazali spremnost da investiraju svoja sredstva u zeničkog premijerligaša.

Na sastanak su pozvani članovi Skupštine, Nadzornog i Upravnog odbora NK Čelik, predstavnici Sportskog saveza Grada Zenica, drugih sportskih udruženja, bivši i sadašnji članovi Čelika, navijači, treneri, UG Robijaši i Neformalna grupa građana “Za Čelik”.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u uvodnom obraćanju je govorio o prošlosti Čelika i ljudima koji su ga doveli u takvo stanje te poteškoćama s kojima se susretao nakon finansijske pomoći Čeliku.

Zainteresovani investitori (Foto: Grad Zenica)
Zainteresovani investitori (Foto: Grad Zenica)

“Održali smo sastanke s ljudima koji su spremni investirati u Čelik. Ja sam uradio sve da oni dođu, nisam ih dovoditi ovdje večeras, oni su u klubu sa svojim pravnim timom gdje sagledavaju stvarno stanje. Ovo je možda jedna od posljednjih šansi Čelika. Oni žele čim prije završiti ovu priču, a u Evropu žele već naredne godine”, kazao je Kasumović.

Istakao je kako najjednostavnije stvari koje je tražio od ljudi koji su ranije upravljali s Čelikom ni do danas nisu završene te da nije do danas jasna računica kome je i koliko Čelik dužan.

Istakao je da je Gradska uprava naredila otpis dugova javnim poduzećima te da pitanje reprograma trebaju završiti čelnici kluba s Poreznom upravom FBiH.

Kasumović je zatražio od danas okupljenih u sali Gradske uprave da izaberu najmanje tri, a najviše pet osoba koje će sjesti za stol s investitorima i dogovoriti šta je potrebno Čeliku, u šta je potrebno uložiti novac te koje aktivnosti i ovlasti će biti date investitorima.

Švicarci koji su bili ranije zainteresovani za ulaganje u Čelik su odustali, a Kasumović se nada da će se stvari ubrzo kristalizirati i da će Čelik imati svoje predstavnike prije i ovi investitori napuste Zenicu.

Pomenuti investitori iz Turske i Katara za sada upravljaju s 18 klubova u svijetu, a jedan od njih je i hrvatski Novograd.

Aydin Olgun, uspješni privrednik iz Istanbula zajedno sa svojim saradnikom Bulentom Tulumom, dugogodišnjim sportskim direktorom Galatasaraya, tokom višesatnih razgovora s gradonačelnikom Kasumovićem iskazao je jaku želju za investiranje, što bi ujedno značilo i oporavak Nogometnog kluba Čelik.

Predsjednik Skupštine NK Čelik Damir Bradarac je istakao kako će detalji biti usaglašeni u narednom periodu kao i konkretne aktivnosti koje će biti poduzete.