Francuzi nakon utakmica sa BiH
0

Rami: "Džeko me je iscrpio", Abidal: "BiH se igrala s nama"

Piše: D. B.
Foto: AP
Foto: AP
Nakon što je njihova reprezentacija sretno izvukla bod protiv BiH u sinoćnjoj utakmici odigranoj na stadionu "Stade de France" u Parizu, reprezentativci Francuske Adil Rami, Florent Malouda i Hugo Loris su se radovali remiju kao da se radi o osvojenom finalu evropskog prvenstva, a ne o utakmici u kojoj su kao favoriti većim dijelom susreta nadigrani u svim segmentima fudbalske igre.

Adil Rami smatra da je sretno i nespretno izvučen rezultat 1:1 "veliko dostignuće" za Francusku. Rami nije mogao objasniti "katastrofalnu igru u prvom poluvremenu". Vidno presretan, on je podsjetio i da je direktan plasman na EURO 2012 bila "dužnost" njegovih saigrača.

"Ne mogu objasniti katastrofalnu igru u prvom poluvremenu. Ne znam šta se dogodilo. Možda nismo bili svjesni pritiska pod kojim smo bili. Bilo je teško, ali smo uspjeli", rekao je Rami za France Football.

On je dodao da je tokom poluvremena selektor Francuske Laurent Blanc uvjeravao svoje igrače da mogu igrati bolje, te da ima povjerenja u njih.

Novinari su ga pitali da li je iznenađen igrom BiH.

"Očekivali smo veoma tešku utakmicu. Znali smo da reprezentacija BiH ima odlične igrače. Oni nisu imali šta izgubiti u ovom susretu. Mi smo igrali kod kuće i bili smo favoriti. Dueli sa Edinom Džekom su bili iscrpljujući. Bilo nam je veoma teško, radi se o odličnoj reprezentaciji. U prvom meču je bilo puno lakše. Kvalifikovali smo se na evropsko prvenstvo, sada će stvari biti još teže", izjavio je Rami.

Svoje mišljenje o sinoćnjoj utakmici je dao i igrač Chelseaja, Florent Malouda.

"Bilo je izuzetno teško. Loše smo započeli utakmicu. ne znam da li je to zbog velikog uloga ili zbog pritiska što smo igrali kod kuće. Ovaj meč se veoma razlikuje od prvog. Bili smo potpuno šokirani. Na poluvremenu smo gubili 1:0. Znali smo da moramo popraviti igru ukoliko se želimo kvalifikovati. Morali smo to zaslužiti. No, imali smo utisak da BiH igra kod kuće. Mučili smo se da dođemo u posjed lopte. Ovakve utakmice su odlične da mladi igrači skupe iskustvo. Slično smo odigrali i protiv Irske, te smo naš pravi karakter pokazali u drugom poluvremenu. Znali smo to proslaviti. Pili smo šampanjac u svlačionici" izjavio je Malouda.

Kevin Gameiro je rekao da je reprezentacija BiH odlično taktički odigrala susret.

"Mi smo odigrali veoma loše prvo poluvrijeme, ali smo se uspjeli kvalifikovati na EURO 2012. Na odmoru nas je Blanc pitao da li uopće želimo prvo mjesto. BiH je veoma dobra reprezentacija, u to nema sumnje. Veoma sa sretan, bili smo pod velikim pritiskom, ali smo obavili posao", izjavio je Gameiro.

Eric Abidal je također priznao da je Francuska loše igrala, ali je to pravdao izostankom nekoliko važnih igrača.

"Nakon lošeg prvog poluvremena, u drugom smo zaigrali bolje. U početku su se igrači BiH igrali sa nama, no, uspjeli smo popraviti našu igru u drugom poluvremenu. Falilo nam je i nekoliko važnih igrača. Ja sam srećom bio spreman za igru. Mi moramo naučiti iz naših grešaka", smatra Abidal.

Hugo Lloris se složio sa svojim saigračima i pohvalio igru naše reprezentacije.

"Spasili smo se, iako je bilo teško. Bilo nam je komplikovano igrati jer smo loše počeli utakmicu. Reprezentativci BiH su učinili jako puno, a mi gotovo ništa. Rezultat prvog poluvremena je bio realan. U drugom smo pokazali naše pravo lice i uspjeli se kvalificirati", rekao je Lloris.

Protivnika u baražu će reprezentacija BiH saznati u četvrtak.