Savjetovali se sa imamima
146

Ramazanski planovi Salaha i Manea od presudnog značaja za Liverpool, ponekad mogu prekinuti post

H. H.
Salah i Mane nisu pokazali znakove pada forme tokom prethodnih ramazana (Foto: EPA-EFE)
Salah i Mane nisu pokazali znakove pada forme tokom prethodnih ramazana (Foto: EPA-EFE)
Zvijezde Liverpoola Mohamed Salah i Sadio Mane neće javno govoriti o svojim namjerama i postupcima, ali jasno je da će i ovoga puta postiti ramazan što su radili tokom cijele svoje karijere. Ipak, u Liverpoolu se nadaju da to neće utjecati na njihove nastupe u ključnom dijelu sezone, u kojem se Redsi bore za trofeje na tri fronta.

Salah i Mane su ponosni na svoju vjeru. Golove slave padanjem na sedždu i postit će ramazan, ali kako pišu engleski mediji, ponekad mogu prekinuti post jer postoje izuzeci poput putovanja na određene udaljenosti ili kada postoji potreba.

Jurgen Klopp je još ranije kazao da je njihova vjera privatna stvar i da neće davati izjave o tome kada poste i kada ne poste. Ono što će uraditi je pokušati osigurati da post ne utječe na njihove performanse.

I Salahova i Maneova statistika ranije nije pokazivala znakove pada kada su igrali tokom odabranog mjeseca, a oni će prilagoditi svoje treninge oko posta kako bi osigurali da ostanu na vrhunskom nivou.

Muslimanski vjerski službenici u sportu (MCS) su grupa koja nudi podršku klubovima Premier lige i EFL-a uoči i tokom ramazana. Liverpool je jedan od klubova koji sarađuje s njima.

"Iako ne postoji islamska pravila za sportiste, mi dajemo savjete o tome kako mogu postiti i razgovaramo o tome da li ispunjavaju uslove za izuzeće, na primjer kada putuju ili su bolesni. Muslimanski nogometaši nam dolaze iz različitih okruženja i moramo pronaći rješenja koja bi odgovarala svima da praktikuju svoju vjeru", kazao je izvršni direktor MCS-a Ismail Bhamji.

Liverpool čeka posebno naporan april s utakmicama Premiershipa protiv Watforda, Manchester Cityja, Manchester Uniteda, Evertona i Newcastlea. Također imaju polufinale FA kupa protiv Cityja, dvomeč četvrtfinala Lige prvaka protiv Benfice i potencijalno prvu utakmicu polufinala.