Neprimjereno se ponašao
0

Radomir Antić suspendovan i kažnjen sa 14.000 franaka

SRNA
Radomir Antić (Foto: AP)
Radomir Antić (Foto: AP)
Disciplinska komisija FIFA odredila je novčanu kaznu od 14.000 švajcarskih franaka i suspenziju od četiri utakmice selektoru Srbije Radomiru Antiću zbog "neprimjerenog ponašanja" nakon fudbalske utakmice Srbija - Australije (1:2) na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Pošto se srpska fudbalska reprezentacija nije kvalifikovala za naredne runde ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, ova suspenzija od četiri utakmice biće odrađena na narednim zvaničnim utakmicama reprezentacije, odnosno na prva četiri kvalifikaciona meča za odlazak na Evropski šampionat 2012. godine.

Fudbalski savez Srbije izrazio je nezadovoljstvo zbog neprimjerene kazne Disciplinske komisije FIFA od 3. jula, zbog koje će iskoristiti sve pravne potencijale kroz žalbu koja će uslijediti u roku od sedam dana.

"Ovim nije kažnjen samo selektor Antić, već i naša reprezentacija i srpski fudbal u celini, jer se nalazimo na pragu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. S ciljem zaštite sportske pravde i fudbalskih interesa, pravni i administrativni tim Fudbalskog saveza Srbije (FSS) spreman je da se zbog ovako oštre i grube kazne žali čak i Nezavisnom sudu za sportsku arbitražu u Lozani, ukoliko bude neophodno", stoji na zvaničnoj internet prezentaciji FSS-a.

Pretpostavlja se da je "razgovor" srpskog selektora sa urugvajskim sudijom Horheom Lariondom poslije meča Srbija - Australija glavni razlog za ovako visoku kaznu, a prema svjedočenju očevidaca, Antić je Lariondi zamjerio što nije svirao penal u finišu utakmice, kada je Tim Kejhil očigledno igrao rukom. 

Sve se odigralo pri rezultatu 1:2 za Australiju, a eventualnim golom Srbija bi išla u osminu finala.

FIFA je kasnije istog sudiju odstranila sa Mundijala zbog katastrofalnog suđenja, ponovljenog i na meču osmine finala između Njemačke i Engleske (4:1), kada je Urugvajac poništio očigledan gol Englezima za 2:2.