Nogomet
0

Ostane li FIFA pri kazni Antiću, novi selektor Srbije bit će Rajevac?

Totalsport
Milovan Rajevac (Foto: AP)
Milovan Rajevac (Foto: AP)
Srbijanski nogometni savez (FFF), pišu beogradski mediji, je u pat-poziciji zbog suspenzije koju je izborniku reprezentacije Radomiru Antiću odredila Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

U FSS-u stoga čekaju 2. avgust, dan kada će FIFA-ina Žalbena komisija odgovoriti na Antićevu i žalbu FSS-a. Bude li kazna od četiri utakmice zabrane vođenja reprezentacije potvrđena, čelništvo saveza spremno je otkazati ugovor Antiću i angažirati drugog trenera.

Sportski žurnal piše da se radi o Milovanu Rajevcu, selektoru Gane, četvrtfinalistu sa Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Iako na stolu ima ponudu produženja saradnje s Ganskim nogometnim savezom, Rajevac će pričekati početak avgusta i rasplet situacije s Antićem. Ukaže li mu se prilika, piše srbijanski dnevnik, neće je propustiti.

Istovremeno, predsjednik FSS-a Tomislav Karadžić pokazuje priličnu količinu zbunjenosti pri vođenju saveza. Nedavno je naručio Antića na sastanak u svoj ured na Terazijama 35. Želio je razgovarati o smanjenju selektorove plate od 1,2 miliona eura po godini, a sve zato što na Svjetskom prvenstvu Antićeva selekcija nije postigla očekivani rezultat ispavši s takmičenja već nakon faze po grupamaa, te time nije ništa zaradila.

Antić mu je otvoreno rekao nega ga smijeni i preuzme odgovornost nije li zadovoljan njegovim radom, što je Karadžić odbio.

Razgovor o smanjenju plate također je prošao bez uspjeha po predsjednika saveza.

Antić bi tako trebao nastaviti voditi reprezentaciju u kvalifikacijama za Euro 2012. godine i uzeti FSS-u za to 2,4 miliona eura. Njegov dalji angažman, međutim, izravno ovisi o FIFA-inoj odluci, jer FSS ne želi početi kvalifikacije bez trenera na klupi.

FIFA je drakonski kaznila Antića zbog kritika sudiji utakmice između Srbije i Australije, Urugvajcu Jorgeu Larriondi, 23. juna u Nelspruitu u srazu 3. kola grupe D. Australija je pobijedila 2-1 i time izbacila Srbe sa SP-a.