Nogomet
0

Queiroz upozorava, a Mourinho brani Ronalda

Totalsport
Cristiano Ronaldo (Foto: AP)
Cristiano Ronaldo (Foto: AP)
Najbolji portugalski nogometni reprezentativac Cristiano Ronaldo "istakao" se na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, ali samo nekulturnom gestom pljuvanja u pravcu TV-kamere.

Nogometno najskuplji svjetski nogometaš i član madridskog Reala pokazao je vrlo malo na ovom Mundijalu. Kao i obično kada igra za reprezentaciju. Zabio je samo jedan gol, i to u pobjedi protiv slabašne Sjeverne Koreje 7-0, a u dvoboju osmine finala protiv Španije, u kojem je Portugal izgubio s 1-0 i oprostio se od takmičenja, Ronaldo je praktično bio "nevidljiv". Barem do posljednjeg sudijskog zvižduka, a "stupio je na scenu" tek nakon njega. Bijesno je pljunuo prema TV kameri koja ga je pratila na odlasku s terena.

No, ni to mu nije bilo dovoljno, pa je nakon utakmice neizravno kritikovao vlastitog selektora Carlosa Queiroza. Na upit o razlozima poraza svoje selekcije, dobacio je kratku, ali znakovitu poruku: "Pitajte Queiroza."

Kasnije se pravdao da je to rekao samo zbog silnog razočarenja usljed poraza, u kojem nije smogao snage za suvisliji komentar.

U svakom slučaju, Queiroz mu je poslao dovoljno jasnu poruku.

"Niko se ne smije postaviti iznad interesa reprezentacije. Portugal treba Ronalda, kao što Ronaldo treba Portugal. No, ako dres ove reprezentacije živcira neke igrače, onda za njih nema mjesta u timu!"

S druge strane, Ronaldov novi klupski trener u Realu, također Portugalac Jose Mourinho, stao je u obranu zvijezde koja se našla na udaru kritika zbog blijedih igara.

"Cijela portugalska ekipa je kriva za eliminaciju, a ne samo Ronaldo. Nikada ne bih dopustio da u mojoj ekipi sva odgovornost padne samo na Ronalda. Znate kako funkcioniraju stvari u mojim timovima - kada pobjeđujemo, svi pobjeđujemo, a kada gubimo, ja sam izgubio utakmicu. Prema tome, Ronaldu poručujem neka se opusti i uživa u praznicima!", izjavio je Mourinho.