Opet dovoljno 1:0
0

VIDEO / Puyol odveo Španiju u finale

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Carles Puyol je odveo svoju Španiju u samu završnicu Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, pogodivši u 73. minuti za veliku pobjedu protiv Njemačke u "finalu prije finala" koje je igrano na stadionu "Durban", u istoimenom gradu.

Finalisti posljednjeg Evropskog prvenstva, igranog u Austriji, koje je također dobila Španija, odigrali su dobru utakmicu, u kojoj je "furija" ipak imala više šansi i bila konkretnija.

Prvo poluvrijeme nije donijelo previše prilika. Bolje su utakmicu otvorili Španci pa su se Villa i Puyol u 6. i 14. minuti našli u povoljnoj situaciji da zatresu mrežu. No, to se nije dogodilo, baš kao što nisu u tome uspjeli ni Nijemci koji su u prvih 45 minuta uputili tek jedan udarac u okvir gola.

Nastavak je donio nešto otvoreniju utakmicu i opet su bolji bili Španci, koji su svoj pritisak kapitalizirali u 73. minuti. Tad je Puyol sjajno skočio i pogodio glavom s 10 metara nakon što je iz kornera ubacio Xavi, koji je proglašen igračem utakmice.

Puyolu je to bio treći pogodak za reprezentaciju, za koju je dosad odigrao 89 utakmica.

Španci su do kraja, prvenstveno Pedro, mogli postići još koji gol i time riješiti sve dileme, no i ovako su napravili veliki rezultat, plasman u finale Svjetskog prvenstva gdje ih čeka Holandija koja na turniru ne zna ni za šta osim za pobjede.

Zanimljivo je da su Španci prošli i osminu i četvrtinu finala, kao i ovo polufinale, pobjedama po 1:0. Iz daljeg takmičenja prethodno su izbacili Portugal i Paragvaj.

Svjetsko nogometno prvenstvo, polufinale:

Španija - Njemačka 1:0 (Puyol, 73. minut)