Nogomet
6

Prvo gostovanje bh. reprezentacije u Izraelu obilježili su skandali

Piše: A. Demić
Reprezentacija Bosne i Hercegovine je od nezavisnosti države do danas u dva navrata igrala protiv reprezentacije Izraela. Bilo je to u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Kvalifikacije smo otvorili porazom od Španije na Koševu rezultatom 2:1. U drugom kolu gostovali smo kod Izraela u Tel Avivu.

Na prepunom Ramat Gan stadionu izabranici Miše Smajlovića poraženi su rezultatom 3:1. Nakon zasluženog poraza podiglo se mnogo prašine zbog fizičkog obračuna Elvira Bolića i Sergeja Barbareza na jednom od treninga pred utakmicu. Osim toga, nekolicina reprezentativaca pred ovaj meč viđena je u jednom od sarajevskih noćnih klubova kako konzumiraju alkohol.

Javnost je tražila sankcije za neke od igrača, a najdeblji kraj izvukao je Elvir Bolić, koji je ostao bez kapitenske trake.

Izrael je poveo preko Berkovicha već u 12. minuti, a izjednačio je Bruno Akrapović, koji je na pravi način iskoristio istrčavanje golmana Davidovicha. Upravo je Akrapovićev pogodak jedan od najljepših u historiji naše reprezentacije.

Nade za bod iz Tel Aviva srušio je Abukis, da bi nam sjajnim pogotkom iz slobodnog udarca sudbinu zapečatio mladi Katan koji je pogodio iz slobodnog udarca.

Izrael - BiH 3:1

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2002, 11.10. 2000. godine, Tel Aviv, 30.000 gledalaca

Strijelci: Berkovich 12., Abuksis 62., Katan 76. i Akrapović 48.

Izrael: Davidovich, Benado, Talkar, Shelah, Gershon, Keisi (86. Ben-Dayan), Tal, Revivo, Abuksis, Berkovich (60. Benayoun), Mizrahi (73. Katan). Selektor: Richard Moller Nielsen

BiH: Gušo, Akrapović, Musić, Hujdurović (79. Krupinac), Varešanović, Hibić, Bolić, Demirović (73. Joldić), Barbarez, Salihamidžić, Baljić. Selektor: Mišo Smajlović

Drugi susret sa Izraelcima igrali smo godinu dana kasnije na Olimpijskom stadionu Koševo. Bila je to jedna od posljednjih nada da ćemo uhvatiti baraž, ali Smajlovićevi izabranici za 90 minuta nisu uspjeli ozbiljno zaprijetiti golu Izraela. Završilo je 0:0.

BiH - Izrael 0:0

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2002, 01. 09. 2001. godine, Sarajevo, 7.700 gledalaca

BiH: Piplica, Bešlija, Musić, Konjić, Akrapović, Hibić, Šabić, Salihamidžić, Topić (74. Muharemović), Mujčin (82. Hota), Baljić (79. Šaranović). Selektor: Mišo Smajlović.

Izrael: Aouate, Banado, Talker (46. Harazi), Shelah, Gershon, Keisi, Banin, Nimny, Zeituni, Revivo (70. Katan), Tal. Selektor: Richard Moller Nielsen.