Nogomet
19

Prvi trofej u eri Van Gaala: United s igračem manje pobijedio Palace i osvojio FA Cup

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Manchester United je na Wembleyu s igračem manje nakon produžetaka uspio doći do pobjede protiv Crystal Palacea (2:1) i osvojiti FA Cup.

Ovo je tek drugi trofej za United od odlaska Sir Alex Fergusona u mirovinu. Prvi trofej osvojio je David Moyes, a radi se o trofeju Comunnity Shielda, engleskoj verziji Super kupa. Tada je United savladao Wigan. Nakon toga sve do ove pobjede, na Old Trafford nisu stizali novi trofeji.

Samim tim ovo je i prvi trofej za Louisa Van Gaala na klupi Uniteda i veliko je pitanje da li će mu ovo biti ujedno i posljednji, jer se još uvijek ne zna da li će narednu sezonu dočekati na ovoj poziciji.

Trener Crystal Palacea Alan Pardew odlučio se za sljedećih 11 igrača u prvoj postavi: Hennessey, Ward, Dann, Delaney, Souare, Zaha, Cabaye, McArthur, Jedinak, Bolasie, Wickham.

Početna postava Uniteda bila je u sastavu De Gea, Valencia, Smalling, Blind, Rojo, Carrick, Fellaini, Mata, Rooney, Martial, Rashford.

Popularni Crveni đavoli zavladali su terenom od početka meča i imali su više izglednijih prilika. Prva velika šansa stigla je u 22. minuti kada je Matin udarac iz blizine zaustavio Hennesey. Četiri minute kasnije šutirao je Fellaini, ali je odbrana zaustavila njegov udarac. U odličnoj situaciji za gol bio je i Martial u 33. minuti i opet je odbrana blokirala u ključnom trenutku.

Sjajnu šansu United je imao i u drugom dijelu, tačnije u 53. minuti kada je Fellaini pogodio stativu. Okvir Palaceovog gola tresao se i devet minuta kasnije. Ovaj put Martial je pogodio stativu.

Iako je tim Louisa Van Gaala prijetio, Palace je prvi došao do vodstva. Igrala se 78. minuta kada odbrana Uniteda nakon kornera zaboravlja na Puncheona, koji iskosa šutira u bliži ugao De Geinog gola. Španac je bio izuzetno loše postavljen i kumovao je kod vodećeg gola Palacea.

Ipak, samo tri minute kasnije Rooney prolazi pokraj tri igrača po desnoj strani, "svijećom" traži Fellainija koji ostavlja loptu Mati, koji šutira, Ward se postavio i samo je uspio skrenuti loptu, što je bilo dovoljno da prevari nemoćnog Hennesseya.

U četvrtoj od pet minuta sudijske nadoknade Zaha je imao veliku šansu da donese pobjedu svojoj ekipi, no njegov šut je otišao pored lijeve stative De Geinog gola.

Nakon što u regularnih 90 minuta nismo dobili pobjednika, otišlo se u produžetke. U prvom produžetku izgledne prilike imali su Zaha i Bolasie. Zahu je u 91. minuti zaustavila odbrana, a Bolasija je zaustavio De Gea u 102. minuti. Veliki problem Unitedu zadao Smalling u 105. minuti kada je dobio drugi žuti karton.

Na svu sreću za Louisa Van Gaala, njegov tim je uspio doći do pogotka u 110. minuti, a strijelac je bio Lingaard. Kasnije je Palace prijetio preko Jedinaka, ali rezultat se nije mijenjao.

Ovo je prva titula FA Cupa za United od 2004. godine, te ukupno 12 .titula u ovom takmičenju.

Pobjedom Uniteda, plasman u Evropsku ligu izborio je West Ham koji je sedmoplasirana ekipa Premiershipa. Slavlje i za Slavena Bilića.