Nogomet
5

Bilić zamalo do slavlja na Old Traffordu: United izvukao remi protiv West Hama u FA Cupu

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Manchester United je preživio. U četvrtfinalu FA Cupa Crveni đavoli su u finišu meča izvukli remi protiv West Hama (1:1) i izborili uzvrat na Boleyn Groundu.

Pokorio je Manchester City na Etihadu, Arsenal na Emiratesu, Liverpool na Anfieldu, a sitnice su ga dijelile od rušenja Manchester Untieda na Old Traffordu. Govorimo o Slavenu Biliću, hrvatskom treneru na klupi West Hama koji je zaludio englesku javnost.

Na Old Traffordu u četvrtfinalu FA Cupa gledali smo jednu pravu "westhemsku" utakmicu. Granitna igra u defanzivnoj 4-5-1 formaciji koja čeka malo prostora na tuđoj polovici kako bi riješila meč. Prvo poluvrijeme bilo je poprilično tiho iako su gosti bili bliže pogotku kada je Emenike u 20. minuti mogao mnogo bolje šutirati glavom.

U drugom dijelu West Ham je nastavio isto i čekao ono malo prostora ili - nadahnuće najboljeg igrača Dimitrija Payeta. I dočekali su ovo drugo. Sjajni Francuz je postigao prekrasan pogodak iz slobodnog udarca u 68. minuti. Sa oko 25 metara poslao je neodbranjiv udarac i matirao nemoćnog De Geu.

Ipak, United se izvukao. Odnosno, Louis Van Gaal se izvukao, jer ovo je posljednje takmičenje u kojem United može do trofeja uz pretpostavku da neće stići zaostatak od 2:0 u osmini finala Evropske lige protiv Liverpoola. Spasilac je bio Martial koji je pogodio u 83. minuti i izborio uzvrat četvrtfinala FA Cupa.