Nogomet
1

Prvi homoseksualac u NBA ligi potpisao za Brooklyn Netse

Klix.ba
Jason Collins (Foto: AFP)
Jason Collins (Foto: AFP)
Jason Collins, prvi NBA igrač koji je javno priznao da je homoseksualac, potpisao je desetodnevni ugovor sa Brooklyn Netsima, timom u kojem nastupa kapiten bh. reprezentacija Mirza Teletović.

Collins je svoju seksualnu orijentaciju priznao u aprilu prošle godine još kao igrač Washington Wizardsa. U Netsima ga je dočekala topla dobrodošlica i neka poznala lica među kojima su Joe Johnson sa kojim je igrao u Atlanti te Kevin Garnett i Paul Pierce sa kojima je dijelio svlačionicu kao član Boston Celticsa.

"Momci znaju šta mogu očekivati od mene. Nisam tu da bi izvodio neka nevjerovatna zakucavanja i šutirao trojke", kazao je 35-godišnji 213 centimetara visoki centar.

Kendrick Perkins, član Oklahoma Cityja, vjeruje da će se Collins dobro snaći u Brooklynu i da će se dobro osjećati u svlačionici Netsa.

"U toj svlačionici su svi veterani, odrasle osobe koje će ga bez problema prihvatiti", kazao je Perkins.

"To je savršeno mjesto za njega, sa Kevinom Garnettom i Paulom Pierceom. Bio je sa nama u Bostonu tako da znaju šta mogu očekivati od njega u defanzivnom smislu igre", kazao je bivši trener Celticsa Doc Rivers.

Nakon što je proteklu sezonu završio u dresu Wizardsa, Collins nije imao kluba. Prije toga, u 12 sezona u NBA ligi igrao je za New Jersey, Memphis, Minnesotu, Atlantu i Boston. U prosjeku je igrao 20,8 minuta, te bilježio 3,6 poena i 3,8 skokova.

U dresu Mrežica odigrao je već deset minuta u susretu protiv LA Lakersa. Bio je bez učinka.