Problem zbog milimetara
0

Prva VAR reforma u Premiershipu, "pronađeno" rješenje za poništavanje pogodaka

K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U susretima engleskog Premiershipa naredne sezone će se koristiti deblje linije kod VAR provjera nedozvoljenih pozicija te se na taj način planira dati prednost napadačima koji su u spornim situacijama.

Ova ideja je predstavljena u četvrtak na godišnjem okupljanju engleskih sudaca, a tamošnji mediji navode da su i klubovi podržali ovaj prijedlog.

Dodatno se navodi kako je promjena debljine linije moguća jer Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), a koji je zadružen za kodificiranje pravila igre, nije definisao minimalnu i maksimalnu debljinu linije na osnovu koje se odlučuje da li je igrač u nedozvoljenoj poziciji ili nije.

Engleski mediji također pišu da nije poznato da li će se "deblja linija" koristiti i za mečeve FA cupa, a ovo je ujedno i jedan od prvih koraka engleskih sudaca u korigovanju korištenja VAR tehnologije, koja je prošle sezone izazvala puno kontroverznih situacija.

Upravo su nedozvoljene pozicije i sporne situacije kod postizanja pogodaka izazvale najviše pažnje i često su engleski mediji pisali o tome kako klubovi nemaju jednake kriterije. Novim pravilom to bi se navodno trebalo ujednačiti do kraja.