Šokantno ispadanje
231

Prošlo je 34 godine otkako je Željezničar igrao polufinale Kupa UEFA

Klix.ba
Nogometaši Željezničara su na današnji dan, prije 34 godine, na prepunoj Grbavici odigrali revanš utakmicu polufinala Kupa UEFA protiv mađarskog Videotona.

Plavi su u sezoni 1984/85 imali sjajnu ekipu te su tada postigli najveći uspjeh kluba u evropskim takmičenjima. Baždarević, Bahtić, Nikić, Škoro, Baljić, Šabanadžović i drugi asovi su činili odličan tim na terenu, ali vjerovatno najjače oružje Želje bio je tadašnji šef stručnog štaba Ivica Osim.

Željo je igrao dopadljivo, a u Kupu UEFA su redom padali Sliven, Sion, Universitatea i Dinamo Minsk. U polufinalu se sastao s Videotonom koji je kolo ranije izbacio slavnog Manchester Uniteda, dok su se Inter i Real Madrid sastali u drugom paru.

Željo je u prvoj polufinalnoj utakmici u Mađarskoj bio poražen sa 3:1 pa je 25.000 navijača na Grbavici istinski vjerovalo u finale Kupa UEFA.

Plavi su bili sjajni, redale su se prilike pred golom Mađara, a golovima Bahtića i Ćurića imali su rezultat koji ih je vodio u finale.

Međutim, svima dobro poznata 87. minuta i Csuhayi je pokvario slavlje na Grbavici pa je utakmica završena rezultatom 2:1 i Videoton se plasirao u finale gdje je poražen od Real Madrida sa ukupnih 3:1.