Pred meč u Beču
77

Prosinečki u susretu protiv Austrije traga za rekordima na klupi reprezentacije BiH

Piše: O. T.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki sutra protiv Austrije 11. put vodi Zmajeve s klupe, odnosno deveti put ukoliko ne računamo američku turneju koja je igrana izvan FIFA-inog termina. Meč protiv Austrije je šansa da Prosinečki sruši, odnosno izjednači neke rekorde kao selektor BiH.

U dosadašnjih 10 mečeva Prosinečki je upisao pet pobjeda, četiri remija i jedan poraz. Izuzmemo li remi protiv Sjedinjenih Američkih Država (0:0) i poraz od Meksika (0:1), riječ je o mečevima igranim izvan FIFA-inog termina kada su reprezentaciju činili uglavnom igrači iz Premijer lige, Prosinečki je u osam mečeva upisao pet pobjeda i tri remija.

U svakom slučaju, Prosinečki trenutno ima niz od čak osam mečeva bez poraza, a u tim mečevima igrao je protiv Bugarske (1:0), Senegala, (0:0), Crne Gore (0:0), Južne Koreje (3:1), Sjeverne Irske (2:1), Austrije (1:0), Turske (0:0) i Sjeverne Irske (2:0).

Također, Prosinečki ima maksimalan učinak u takmičarskim mečevima pošto je u tri utakmice Lige nacija upisao tri pobjede.

Obratimo li pažnju na niz od osam mečeva bez poraza, gdje računamo i prijateljske mečeve, dolazimo do podatka da je Prosinečki na tragu Safeta Sušića i njegovog rekorda od devet uzastopnih mečeva bez poraza.

Naime, popularni Pape je uspio povezati devet mečeva bez poraza od avgusta 2012. godine do avgusta 2013. godine što je rekordan učinak na klupi reprezentacije BiH. Sušić je u tom nizu upisao čak osam pobjeda (Vels, Lihtenštajn, Latvija, Litvanija, Alžir, Slovenija, Grčka i Latvija) te jedan remi (Grčka).

Rekord koji Prosinečki sutra također može izjednačiti je onaj koji računa broj uzastopnih takmičarskih pobjeda u nizu, a i taj rekord je u vlasništvu Safeta Sušića koji je od juna 2011. godine do oktobra 2011. godine upisao četiri vezane pobjede u mečevima protiv Albanije, Bjelorusije (dva puta) i Luksemburga u okviru kvalifikacija za Euro 2012. godine. Prosinečki, kako smo naveli, trenutno ima niz od tri uzastopne pobjede u Ligi nacija (Sjeverna Irska, Austrija, Sjeverna Irska).

Rekord koji Prosinečki može postaviti sutra je da postane jedini selektor koji je u jednoj godini slavio u svim takmičarskim mečevima. Ovdje također najbolji učinak ima Sušić koji je 2012. godine u četiri takmičarske utakmice upisao tri pobjede (Lihtenštajn, Latvija, Litvanija) i remi (Grčka). Prosinečki ima šansu upisati sve četiri pobjede u četiri takmičarske utakmice u ovoj kalendarskoj godini.

Podsjetimo, utakmica između Austrije i Bosne i Hercegovine igra se sutra na stadionu Ernst Happel u Beču s početkom od 20:45 sati.