Uoči utakmica
141

Prosinečki: Težit ćemo ofanzivnoj igri, u BiH ima talenta

FENA
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki ovosedmičnim objavljivanjem spiska za predstojeću reprezentativnu akciju u kojoj će BiH odmjeriti snage sa selekcijama Bugarske i Senegala, "ozvaničio" je početak mandata na kormilu reprezentacije BiH koju očekuju nastupi u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo i UEFA Ligi nacija.

Na njegovom spisku nalazi se nekoliko novih imena, a najviše pažnje privukao je definitivni kraj reprezentativnih karijera dugogodišnjih perjanica reprezentacije BiH, Senada Lulića i Vedada Ibiševića. Očigledna i neizbježna smjena generacija u reprezentaciji BiH počela je pod trenerskom palicom jednog od najboljih evropskih nogometaša prošlog stoljeća, koji se u razgovoru s novinarom Agencije Fena osvrnuo na proteklih nekoliko mjeseci rada u bh. nogometu.

"Prošao je jedan period koji sam proveo u bosanskohercegovačkom nogometu i mogu reći da organizacijski sve funkcioniše u najboljem redu. U ovom kratkom periodu bio sam i u Americi gdje smo odigrali dvije prijateljske utakmice i mogu biti zadovoljan onim što su igrači tamo pokazali. Vidio sam nekoliko talentiranih igrača iz U-21 generacije koja ima šansu da se plasira na evropsko prvenstvo i koji su nam veoma bitni, a provjerio sam i igrače iz domaćeg prvenstva", rekao je selektor BiH na početku razgovora.

Nakon uvodnih utisaka, skautiranja i razgovora s potencijalnim reprezentativcima, te epizode u Americi gdje je BiH odigrala kontrolne mečeve sa selekcijama SAD-a i Meksika, ekipu koju je Prosinečki sazvao ovog mjeseca očekuju prijeteljske utakmice protiv Bugarske u Razgradu i Senegala u francuskom Le Havreu.

"U kratkom vremenu imat ćemo dva odlična testa, utakmice protiv dobrih reprezentacija. Pozvao sam nekoliko novih igrača koji će dobiti priliku i minutažu. Želim upoznati igrače i da se oni upoznaju s mojim sistemom rada i vizijom kako želim da igramo i funkcioniramo. Imamo kratak period i mnogo stvari koje želimo uraditi, ali veseli me početak ove reprezentativne akcije", rekao je Prosinečki.

Reprezentaciju BiH godinama krasi ofanzivna igra, a mnogi su mišljenja da se bh. nogometaši ne trebaju braniti ni protiv respektabilnijih nogometnih selekcija. Prosinečki naglašava da će ofanzivnoj igri BiH težiti i pod njegovim kormilom, ali da će kroz rad pokušati ispraviti neke stvari zbog kojih naša zemlja nije uspjela izboriti plasman na svjetsko prvenstvo.

"Sigurno je da mnogi žele gledati atraktivnu, napadačku igru reprezentacije BiH, da se pobjeđuje. To je nešto čemu svi treneri teže, ali mnogo toga ovisi o protivniku. Mislim da BiH ima veliki kvalitet i da bi neodlazak ove reprezentacije na evropsko prvenstvo bio neuspjeh. Imamo igrače koji bi trebali igrati takvo takmičenje. Sigurno je da ćemo težiti atraktivnoj igri, posjedu lopte i nekoj vrsti dominacije. Imali smo problem primanja puno golova, izgubili smo ili igrali neriješeno u već dobivenim utakmicama. Malo je falilo da prođemo dalje u dodatne kvalifikacije za svjetsko prvenstvo", podvukao je selektor bh. tima.

Vjeruje da atmosfera u svlačionici jednog nogometnog tima jeste važna, ali podsjeća da su bh. reprezentativci profesionalci koji igraju u velikim klubovima i znaju šta se od njih očekuje, a svjesni su da će biti upamćeni ako učine nešto veliko za svoju državu i da je odlazak na veliko takmičenje jedna od najbitnijih stvari u karijeri profesionalnog nogometaša.

Spekulisalo se da bi Prosinečki mogao u reprezentaciju vratiti veterane Senada Lulića i Vedada Ibiševića. Selektor smatra da su ovi iskusni internacionalci mogli još dosta toga pružiti selekciji BiH, ali naglašava da od njihovog povratka nema ništa.

"Lulić i Ibišević su iskusni i kvalitetni igrači koji su sigurno mogli još nešto dati reprezentaciji, ali oni više neće biti s nama. Morat ćemo fokus staviti na nove igrače koji dolaze. Tako će to biti, igrači koji su u godinama odlaze a dolaze nove generacije. Imamo gro igrača koji igraju u inostranstvu u dobrim, čak i velikim klubovima, tako da ćemo njih koristiti u kvalifikacijama. Vidio sam i nekoliko mlađih igrača koji imaju kvalitet, a koje ću pozvati i vidjeti kroz prijateljske utakmice i mečeve Lige nacija, ali gro ekipe ostaje isti kao i do sada", ističe selektor BiH.

Osvrnuo se na UEFA Ligu nacija za koju vjeruje da će posjedovati dozu zanimljivosti i težinu, s obzirom na to da će biti moguće kroz to takmičenje izboriti nastup na evropskom prvenstvu, te na protivnike BiH u tom takmičenju – selekcije Austrije i Sjeverne Irske.

"Liga nacija će biti zanimljiva samim time što se igra za nešto, a isto tako ćemo moći izboriti plasman na evropsko prvenstvo. U grupi smo s Austrijom i Sjevernom Irskom, koje su dobre reprezentacije, ali BiH s njima sigurno može bez problema igrati. Očekuje nas zanimljiv sistem takmičenja, tako da ćemo imati dosta prostora da isprobamo igrače i damo im priliku da se dokažu", objašnjava Prosinečki.

Imao je priliku gledati utakmice domaćeg prvenstva, za koje smatra da posjeduje određen nivo kvaliteta, o čemu govori i poziv upućen trojici igrača koji nastupaju za bh. premijerligaše – Kenanu Piriću, Elvisu Sariću i Goranu Zakariću, ali i da ga sputavaju evidentni infrastrukturni problemi.

"Infrastruktura je sigurno najveći problem nogometa na ovim prostorima. To je evidentno i od toga ne možemo pobjeći. Sigurno nije isto igrati na terenu za koji kažemo da je tepih, kao u Engleskoj, a onda dođeš ovdje i vidiš evidentne probleme. Talenta u Premijer ligi ima, u BiH ih je uvijek bilo, a mislim da je i sama liga dosta napredovala, jer za titulu se uvijek bore tri do četiri tima. Za razliku od hrvatskog prvenstva, gdje Dinamo godinama osvaja titule s velikom bodovnom razlikom, ovdje je mnogo zanimljivije i vidio sam da ima igrača na koje možemo računati za A reprezentaciju, a dosta igrača iz BiH je otišlo igrati u jače lige, što je opet dobro za reprezentaciju", zaključio je Prosinečki.

Najbolji nogometaši Bosne i Hercegovine okupit će se 20 marta u Razgradu, gdje će 23. marta igrati protiv Bugarske na stadionu "Ludogorec Arena". Pet dana kasnije igrat će meč protiv Senegala na stadionu "Oceane" u francuskom Le Havreu.