Selektor Zmajeva
2.2k

Prosinečki: Postali smo prava ekipa, želimo kroz kvalifikacije direktno na Euro

Piše: N. K.
Robert Prosinečki (Foto: I. Š./Klix.ba)
Robert Prosinečki (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je u Beču rezultatom 0:0 protiv Austrije i na taj način osvojila prvo mjesto u grupi B3 Lige nacija, te je izborila plasman u Ligu A, a nakon utakmice selektor Zmajeva Robert Prosinečki bio je izuzetno zadovoljan.

"Bilo je jako puno naših navijača što je bilo izvanredno. Znali smo da će biti teška utakmica, jer im je trebala pobjeda. Prvo poluvrijeme smo odigrali izvanredno, dominirali smo, imali šanse i bili bolja ekipa. U nastavku su oni za nijansu bili bolji. Ostvarili smo cilj u Ligi nacija. Možemo i bolje, ali mislim da su momci dali sve", rekao je Prosinečki.

Selektor BiH ističe da ova generacija ima kvalitet.

"Dobili su samopouzdanje, igrali smo dobro. Bacali su se na glavu. Postali su prava ekipa i vjerujem da sve osim odlaska na Evropsko prvenstvo je neuspjeh. Pokušat ćemo kroz kvalifikacije dati sve da odemo direktno bez Lige nacija", dodao je Prosinečki, koji je podvukao da je BiH bila bolja ekipa na terenu.

Prosinečki je rekao kako je širina igračkog kadra pokazuje snagu BiH.

"Imali smo zaista dobru U-21 reprezentaciju i to smo iskoristili. Imali smo problem s Kolašincem i na njega ćemo računati. Ima i dosta mladih koji se nameću. Sad je bio tu i Demriović, Gojak je dobio minutažu. Ima stvarno dobrih igrača. Ne trebamo se bojati za budućnost BiH. Uvijek će biti talenata, a i kroz kvalifikacije ćemo zadržati kostur i nadopuniti pojedinim igračima", istakao je.

Selektor je otkrio da je Pjanić teren napustio zbog problema s povredom mišića.

Podsjetimo, nogometna reprezentacija BiH će u narednom izdanju Lige nacija (2020/2021) igrati u elitnoj diviziji (Ligi A), a današnji rezultat je bitan i za kvalifikacije za Euro 2020. godine jer su Zmajevi osigurali barem baraž ukoliko se ne uspiju kvalificirati na smotru najboljih evropskih reprezentacija kroz kvalifikacije.