Selektor potvrdio
5

Prosinečki: Pjanić neće igrati protiv Španije zbog povrede

Klix.ba
Robert Prosinečki (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Robert Prosinečki (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine je po dolasku u Las Palmas dao opširan intervju za list As u kojem je govorio o predstojećem duelu sa Španijom, Luisu Enriqueu, Real Madridu, Luki Modriću...

O očekivanjima od prijateljskog duela protiv Španije koji se igra u nedjelju od 20:45 sati, Prosinečki je istakao da očekuje kvalitetan duel.

"Nadam se odličnoj utakmici jer obje selekcije imaju veoma dobre igrače. Pjanić zbog povrede neće igrati, ali imamo Džeku i uz njega još kvalitetnih igrača", rekao je selektor BiH.

O svom kolegi na suprotnoj strani Prosinečki ima samo riječi hvale.

"Luis Enrique je dobar trener i čovjek. Razumije nogomet, ali pred sobom ima izuzetno težak zadatak, a to je neminovna smjena generacija. Veoma važni igrači se opraštaju, a njih trebaju zamijeniti neki novi. Španska javnost mora shvatiti da se ne može uvijek pobjeđivati kao što je to bio slučaj u zlatno doba pod Luisom Aragonesom i Vicenteom Del Bosqueom", istakao je Prosinečki.

Na pitanje da li Luka Modrić zaslužuje dobiti Zlatnu loptu, Prosinečki je odgovorio potvrdno.

"Ne vidim nikoga ko je zaslužuje više od njega. Odigrao je odlično na Svjetskom prvenstvu i osvojio je tri uzastopne Lige prvaka sa Realom. No, na stranu sve titule, samo je dovoljno pogledati kakav on uma utjecaj na igru i Reala i Hrvatske", dodao je.

O krizi koja je zahvatila Real Madrid na početku sezone Prosinečki kaže:

"Real Madrid nije navikao na poraze i kada se uvežu tri, sviju počne hvatati panika. Odlazak Zinedina Zidanea je bio veliki problem jer se promijenila filozofija igre, a Julen Lopetegui nije imao sreće da to sve posloži. Santiago Solari je odlično počeo i Real je još uvijek 'živ' na svim frontovima. Mislim da Real može osvojiti i ove sezone sve titule. Solari može ponoviti Zidaneov uspjeh", ističe Prosinečki.