Nogometni podcast
14

Prosinečki otvorio dušu o neuspješnim Zmajevima i otkrio koja je utakmica bila "ključna"

K. H.
Bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki nedavno je bio gost hrvatskog nogometnog podcasta Inkubator u kojem se osvrnuo na period koji je proveo na klupi Zmajeva rekavši koji su to bili "ključni" trenuci na klupi naše selekcije.

Prosinečki je pohvalno govorio našem timu, a otkrio je i glavni razlog zbog kojeg je napustio klupu Zmajeva. Kako kaže, zdravstveni problemi su glavni krivac za sve.

"Nema se tu šta puno pričati, a ja ću to reći vrlo jednostavno. Igrali smo Ligu nacija, odradili to na najbolji način i bili smo prvi u grupi, uz to smo i igrali dobro, a onda su došle kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i u tom periodu sam se razbio i krenule su operacije. Tada sam imao puno zdravstvenih problema i možda više nisam bio pravi za reprezentaciju", rekao je Prosinečki pa nastavio:

"Ključ je bila utakmica protiv Grčke, vodili smo 2:0 i da smo tu ostvarili pobjedu, vjerovatno bi sve bilo drugačije. Onda je došla Finska, gdje nismo igrali dobro i nakon toga nije bilo iste želje kod igrača. Nisu imali istu želju za pobjedu kao u Ligi nacija."

Kaže kako nakon poraza od Finske nije uspio pronaći način da motiviše naše igrače i da je shodno tome odlučio prepustiti selektorsku poziciju nekom drugom.

"Nisam mogao to preokrenuti da budemo pravi, trebala se igrati ta utakmica sa Sjevernom Irskom u Zenici, a ja sam prije toga rekao da nađu nekog novog ko bi ih mogao motivisati i ko bi mogao napraviti najbolju stvar da se ode na Euro. Nažalost, i ta se utakmica izgubila...", kazao je Prosinečki i na kraju dodao:

"BiH ima kvalitetne igrače i odlične pojedince, ali samo se jednom plasirala na veliko takmičenje. Ne možeš reći da Dušan Bajević nema znanja i iskustva jer je toliko godina u tom poslu, ali rezultat na kraju nije napravljen. Pratim BiH i imam puno prijatelja tamo, volim otići u Sarajevo."

Za kraj je dodao kako je naš tim odigrao izuzetno dobru utakmicu protiv Francuske, dok smo protiv Finaca mogli ostvariti pobjedu, ali i izgubiti isto tako. Predviđa da će Trikolori biti prvoplasirani u našoj grupi, a da će se naša repreznetacija boriti za drugo mjesto.

Prosinečki je u svom mandatu, koji su čelnici Nogometnog saveza BiH, ali i veći dio bh. javnosti, ocijenili neuspješnim, na klupi Zmajeva sjedio 22 puta uz veoma loš učinak. Ostvario je skor od samo devet pobjeda, šest remija i sedam poraza.