Ne stišava se bura
63

Procurio ugovor Turaka i Saudijaca, jasno je ko je krivac za skandal i otkazivanje derbija

N. M.
Foto: Montaža / Fenerbahcefootball.com
Foto: Montaža / Fenerbahcefootball.com
Veliki politički skandal u Saudijskoj Arabiji odjeknuo je i Evropom, pošto je sinoć u Rijadu otkazan meč finala Superkupa Turske između Fenerbahčea i Galatasaraya.
Utakmicu nisu željeli igrati istanbulski klubovi jer je organizator zabranio da se igrači na terenu pojave u majicama s likom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske, koja ovih dana obilježava stotu godišnjicu od osnivanja.

Sada je u javnost procurio i ugovor koji su Saudijci i Turci potpisali o odigravanju ove utakmice na tlu Saudijske Arabije, tačnije u glavnom gradu Rijadu.

Ugovor u potpunosti amnestira Saudijce krivice za ovaj skandal s odgađanjem utakmcie jer su se organizatori samo vodili onim što je navedeno u ugovoru.

Ispostavlja se da je najveći krivac za jučerašnji haos ustvari Nogometni savez Turske, koji u ugovor nije ni uvrstio stavku koja bi se ticala majica s likom Ataturka, zbog čega je nastao haos.

U članu 11 pomenutog ugovora navedeni su detalji vezani za opremu u kojoj igrači trebaju nastupiti, a tu uopće nije navedeno da će na teren izaći u majicama s likom oca nacije.

"Timovi moraju koristiti komplete dresova koje je odobrio Nogometni savez Turske za aktuelnu sezonu u takmičenju", piše u ovom članu ugovora.

Također, u drugom dijelu ugovora navedeno je sljedeće: "Sudija najmanje 60 minuta prije utakmice mora zaprimiti listu s imenima igrača, licence te primjerke dresova, šorceva i štucni u kojim je igrati oba tima."

Organizator utakmice, firma Riyadh Season, na kraju pred sam meč nije dozvolila da igrači na teren izađu u "spornim" majicama i da istaknu transparent s porukom "Mir u kući, mir u svijetu".

Riyadh Season je dozvolio intoniranje himne Turske uoči utakmice i isticanje zastava ove zemlje, kao što je bilo i dogovoreno u ugovoru.

Na kraju definitivno glavnim krivcima za odgađanje možemo proglasiti čelnike NS Turske i istanbulskih giganata, koji se nisu pridržavali dogovora.

Iz NS Turske očito pri kreiranju sporazuma sa Saudijcima nisu ni vodili računa o datumu odigravanja utakmice koji je padao na 100. godišnjicu Republike Turske. Da jesu, i da su tokom pregovora sa Saudijcima o ugovoru zatražili da igrači na teren izađu u majicama i s porukom, u najgorem slučaju bi ih Saudijci odbili te bi na kraju utakmicu Superkupa svoje države Turci odigrali na drugoj lokaciji.

Sada nam ostaje da čekamo da se odredi novi termin finala Superkupa, a nakon svega će Turci morati vratiti i 40 miliona dolara Saudijcima, koliko su im oni platili da se ova utakmica odigra u Rijadu.