Englez u nevolji
41

Problemi sa alkoholom i drogom legendu učinili beskućnikom: Iznevjerio sam samo sebe

E. K.
Paul Gascoigne (Foto: Twitter)
Paul Gascoigne (Foto: Twitter)
Legendarni engleski nogometaš Paul Gascoigne je još jednom otvoreno progovorio o problemima sa alkoholom te istakao da se trudi da ne padne u depresiju.

Istakao je da se vratio u udruženje anonimnih alkoholičara te otkrio da ga je problem sa alkoholom učinio beskućnikom.

Otišao je na rehabilitaciju po sedmi put i pokušaj odvikavanja od alkohola te je boravio u klinici u Southamptonu gdje je mjesečno plaćao 6.000 funti.

"Nakon što sam otišao na prvi sastanak anonimnih alkoholičara, napravio sam 12 koraka, a jedan od njih je bio da upoznam osobu koju krivim za svoje probleme i da je upoznam, ta osoba sam bio ja sam", poručio je legendarni Englez.

Nekadašnja velika zvijezda Gordog Albiona kojoj su dijagnosticirani bipolarni poremećaj i opsesivno kompulsivni poremećaj je govorila je o problemima sa alkoholizmom te o borbi sa depresijom.

"Bio sam sretni pijanac, ali nisam više, sada sam tužan pijanac. Ne izlazim da pijem vani već pijem u kući", rekao je Gascoigne u podcastu "High Performance" te dodao:

"Ljudi znaju Paula Gascoignea, ali Gazzu niko ne zna. Čak ni ja sam nekada. Mislim da nisam iznevjerio nijednog trenera, igrače ili navijače. Ako sam ikoga iznevjerio, to sam bio ja sam".

Otac troje djece je ranije priznao da je bio nasilan prema prvoj supruzi Sheryl te istakao da živi sa agenticom Katie Davies u njenom domu u Dorsetu budući da je ostao bez svega što je zaradio u karijeri.

"Nazvao sam Katie u novembru prije nekoliko godina i počeo plakati zbog onoga što sam uradio sebi i drugim ljudima. Bio sam u zatvoru i na rehabilitaciji, šmrkao sam kokain sa daske na wc šolji i još mnogo toga. Sada živim kod nje u stanu", kazao je on te dodao:

"Ako želim da bude loš dan, jedino što moram je da odem u pub, a ako želim da bude dobar dan, onda ću otići da pecam. To nije problem nego ono što dolazi poslije kada dođem kući i pogledam telefon i vidim 30 poziva na piće pa odmah znam da sam u nevolji. Zaista je lako samo što moram da se klonim opasnih mjesta. Ne krivim nikoga trenutno iako sam krivio mnoge ljude dok sam pio. I nikada neću odustati, trenutak kada odustanem će biti onaj kada umrem. Nastavit ću da se borim".

Gascoigne je u karijeri igrao za Newcastle, Tottenham, Lazio, Rangers, Middlesbrough, Everton, Burnley, Tianmu u Kini te niželigaški Boston United.

Za reprezentaciju Engleske je odigrao 57 utakmica i postigao deset golova.