Derbi Crvena zvezda - Partizan
0

Privedeno nekoliko osoba kod kojih su pronađene motke

SRNA
Foto:  A.Dimitrijević/Blic.rs
Foto: A.Dimitrijević/Blic.rs
Na beogradskom stadionu Marakana u 13.00 sati počeo je fudbalski derbi "Crvena zvezda" - "Partizan", koji je ocijenjen kao događaj visokog rizika, uz velike mjere bezbjednosti, a policija je uoči početka utakmice privela nekoliko osoba, kod kojih su pronađene motke i kamenice.

Policija je pronašla i nekoliko kontejnera koji su bili puni kamenja, dok je na ulicama Beograda mirno, nad gradom patroliraju helikopteri, a jake policijske snage raspoređene su u širem centru Beograda, a posebno u blizini stadiona.

Atmosfera na stadionu je navijačka, a na početku utakmice, tokom intoniranja državne himne Bože pravde, igrači oba tima držali su u rukama kartone sa natpisima "Pokaži rasizmu i nacionalizmu crveni karton".

"Partizan" je poveo 1:0 golom Moreire već u šestom minutu utakmice. 

Odavno neki vječiti derbi nije privukao toliku pažnju kao današnji, doduše ne zbog sportskih, već zbog bezbjednosnih razloga, a za meč vlada nevjerovatno interesovanje, pratiće ga 60 stranih medija, a prenosiće se u 19 zemalja. 

Ministar policije Ivica Dačić ranije je rekao da je 5 000 policajaca dovoljno da se obezbijedi javni red i mir.

Policija je još juče u večernjim satima "opkolila" Marakanu, kako bi spriječila eventualno unošenje nedozvoljenih sredstava na stadion, a za vrijeme današnje utakmice na stadionu i u gradu raspoređene su jake snage Žandarmerije.
Pod nadzorom nije  samo zona stadiona, već cijela teritorija Srbije, a policija kontroliše  dolazak navijača ka glavnom gradu.

Policija kamerama snimati navijače ispred stadiona. Postavljene su i dodatne kamere koje pokrivaju stadion i okolinu. Mogu da uvećaju sliku i na velikim daljinama, tako da će policija one koji eventulano budu pravili nered moći da identifikuje.

Na tribinama će biti i nadležni tužilac, a  Skupština Srbije je juče po usvojila i izmjene krivičnog zakonika, kojima se omogućava produženje pritvora sa osam na 30 dana za krivična djela sa elementima nasilja za koja je predviđena kazna veća od pet godina zatvora.