Oštar start
0

KOLUMNA / Primitivizam oskrnavio i vječiti sarajevski derbi!

Piše: Bakir Tiro
Primitivizam je ušao u sve pore našeg društva. Papci su preplavili gradove u BiH. Uzeli su sve u svoje ruke! Jašu kobile po asfaltu Banje Luke. Al' jašu i gradsku raju gdje god stignu!

A, mi? Rođeni i odrasli na asfaltu Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Tuzle, Zenice... Šutimo! Šutimo na svome! Bolje nismo ni zaslužili, jer obaramo glavu pred ruralcima koji uništiše gotovo sve dobro u ovoj zemlji. Uništiše nam i ponos i dostojanstvo.

Neću da šutim

E, ja neću više da šutim. Kažu svi, samo budala govori istini u ovom gadnom vaktu. Ok. Ako je tako, budala sam. I ostat ću budala! Promijeniti možda neću ništa?! Međutim, pred primitivcima u svom gradu i u svojoj zemlji više nikada neću pognuti glavu i šutjeti. Možda do sada nesvjesno i jesam. No, kap je prelila čašu! Zajahaše i na funkcije u našim sarajevskim svetinjama, FK "Sarajevo" i FK "Željezničar".

Krkanluk u prijestolnici

Uoči 96. vječitog derbija dva predsjednika, kao nikada do sada, bila su u centru pažnje. "Zavrijedili" su to i u nerijetkim trenucima primitivnog ponašanja. Zbog toga ne zaslužuju ni imena da im spomenemo.

Danima smo slušali i gledali njihova prepucavanja. Poenta cijele priče kod obojice bili su lični interesi. Vječiti derbi iskoristili su isključivo za vlastitu "promociju". Kratko i jasno - obmanjivali su sarajevsku mladost. Huškali djecu jedne na druge!

Jedan od njih išao je tako daleko da je mizerno vrijeđao gradske rivale. To nikada niko nije uradio u 56-godišnjoj historiji kultnog derbija. Klasičan krkanluk u prijestolnici!

Seoska mudrolija

Drugi je perfidno lagao. Klasičnim manirom tzv. "seoske mudrolije"! Tobože, ništa nije mogao učiniti kako bi iznašao kompromis sa svojim "kompanjonom". Zbog toga, tribine Grbavice ne ispuniše navijači oba tima.

U cijeloj priči onaj prvi hvatao se za džep. U prepunoj sali na pres-konferenciji, dan uoči utakmice, govorio: "Kupit ću, evo odmah, još 2.000 ulaznica za naše navijače". Naravno, "šupljirao" je i nije kupio niti jednu! Derbi u svome 96. izdanju radi "gospode" predsjednika nije bio istinski derbi. Primitivizam ga je skrnavio!

Navijači FK "Sarajevo" i FK "Željezničar", popularno zvani "Manijaci" i "Hodre zla", zaslužuju duboki naklon svakog iskonskog Sarajlije. Vječiti derbi decenijama naš je način življenja.

Ne dozvolite da nam unište utakmicu za koju žive nerijetko podijeljene porodice, raje, kvartovi, mahale... Mene nije stid što moj "stari" navija za ljutog rivala. U tome i jeste velika draž, bit sarajevskog derbija. Doduše, za nas sa asfalta!