Trijumf nad Iranom
228

Prije sedam godina Zmajevi su upisali prvu i jedinu pobjedu na Svjetskom prvenstvu

E. B.
Prije tačno sedam godina, 24. juna 2014. godine, nogometna reprezentacija je upisala prvu i jedinu pobjedu za sada na Svjetskom prvenstvu.

Nakon dva uvodna poraza od Argentine rezultatom 2:1 i Nigerije 1:0 Zmajevi su izgubili šanse za plasman u sominu finala, te je selektor Safet Sušić u trećem kolu dao priliku igračima koji su imali manju minutažu.

Tako su priliku za debi na Svjetskom prvenstvu u susretu protiv Irana dobili Avdija Vršajević, Anel Hadžić, Ognjen Vranješ, Sejad Salihović i Edin Višća.

Naša reprezentacija je u posljednjem meču grupne faze slavila rezultatom 3:1. Edin Džeko je u 23. minuti pogodio za 1:0, na 2:0 je povisio Miralem Pjanić u 59., a na 2:1 smanjio je Reza Ghoochannejhad u 82. minuti. Konačnih 3:1 postavio je Avdija Vršajević u 83. minuti susreta.

Protiv Irana Zmajevi su igrali u sljedećem sastavu: Asmir Begović, Avdija Vršajević, Toni Šunjić, Emir Spahić, Sead Kolašinac, Miralem Pjanić, Muhamed Bešić, Anel Hadžić (od 61. Ognjen Vranješ), Tino Sušić (od 79. Sejad Salihović), Vedad Ibišević i Edin Džeko (od 85. Edin Višća).

Naša selekcija je takmičenje u grupi F završila na trećem mjestu sa tri boda. Argentina sa devet i Nigerija sa četiri boda su prošli u osminu finala, dok je posljednjeplasirani bio Iran sa jednim osvojenim bodom.