Nogomet
596

Prije 19 godina Željo se u okršaju sa gradskim rivalom vratio u Dolinu ćupova

Piše: Edin Isanović
Prije 19 godina u Dolini Ćupova odigran je 66. vječiti derbi gradskih rivala Željezničara i Sarajeva. Plavi su se tog 2. maja 1996. godine vratili u svoj dom nakon reintegracije ovog dijela grada. Grbavica je ponovo bila mjesto sporta.

Navijači oba tima napravili su sjajan dekor na tada razorenoj Grbavici, a ožiljci rata bili su vidljivi na svakom koraku.

Sunčanog majskog popodneva okupilo se oko 20 hiljada gledalaca, a početni udarac izveo je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović.

Inače, utakmica je završena rezultatom 1:1. Biščević je doveo domaće u vodstvo u 33.minuti.

Sjajno je sa nekih 25 metara iz slobodnjaka šutirao Admir Adžem. Čuvar mreže Bordo tima Mirsad Dedić kratko je odbio loptu na koju je natrčao Biščević i glavom je pospremio u mrežu za 1:0.

"Svi su bili veseli, ništa nije moglo izbrisati radost povratka kući. Pogodak koji sam postigao je, bez ikakve dvojbe, jedan od najdražih u mojoj karijeri", rekao je prije nekoliko godina u jednom od intervjua za naš portal Biščević. Dodao je kako će se uvijek pričati o tom detalju.

Početkom drugog poluvremena gosti sa Koševa su izjednačili. Uščuplić je preciznim udarcem matirao Adnan Gušu.

Aktuelni strateg Sarajeva Dženan Usčuplić je u ranijoj izjavi za naš portal rekao kako je, u trenucima kada je šutirao loptu, pomislio da će završiti na reflektorima južne tribinu.

"To sam pomislio u djelićima sekunde dok je putovala prema golu. Na svu sreću, završila je u mreži", rekao je on.

Čast da sudi historijski dvoboj tada je pripala Marku Mrkiću iz Tuzle. Asistirali su mu Mijo Maričević (Živinice) i Izet Čejvanović (Tuzla).