Nogomet
17

Prije 12 godina bila je najuzbudljivija završnica bh. prvenstva, a Leotar je postao prvak

Piše: E. I.
Posljednje kolo BHT Premijer lige, koje se igra danas, dat će odgovore na pitanja ko će biti prvak BiH, ko ide u Evropu, a ko u niži rang. Nakon dugo vremena neizvjesna je borba za naslov prvaka. Dva sarajevska kluba vode bitku za vrh. Tim sa Koševa ima bod više i igra na svom terenu protiv Slobode. U slučaju trijumfa izabranici Dženana Uščuplića osvojit će dugoočekivanu titulu.

Plavi sa Grbavice su u nešto lošijoj poziciji. Trebaju osvojiti kompletan plijen u Zenici protiv Čelika i osluškivati vijesti sa Koševa. U plavoj svlačionici vjeruju kako Tuzlaci mogu prirediti iznenađenje na najvećem bh. stadionu.

Završnica ove sezone poslije dugo vremena ponudila je neizvjesnost do samog kraja. Rijetko kada je bilo uzbudljivije.

Ipak, najzanimljivija završnica bila je upravo u prvoj godini Zajedničke lige bh. nogometa. Bilo je to u sezoni 2002./2003. Tada su "mrtvu trku" za titulu do posljednjeg sudijskog zvižduka vodili Leotar i Željezničar. U to vrijeme bilo je 20 klubova u elitnom rangu, a šest je na kraju ispalo u niži rang.

U posljednje 38. kolu tim iz Trebinja i sarajevski Plavi ušli su poravnati, sa po 82 boda. Leotar je gostovao Rudaru u Ugljeviku, dok je tim sa Grbavice putovao na megdan Širokom Brijegu. Željezničar bi pobjedom na Pecari osvojio naslov prvaka, bez obzira na ishod u Ugljeviku, jer su imali bolji međusobni omjer sa Leotarom.

Trebinjci su savladali Rudar 2:1 i osluškivali su šta se dešava na Pecari. Tamo je Široki Brijeg pobijedio Želju 1:0 i omogućio slavlje igračima Leotara.

Također, bilo je zanimljivo u sezoni 2007./2008. Tada je Modriča postala prvak u posljednjem kolu. Savladali su Jedinstvo iz Bihaća 3:0 i sa 55 bodova osigurali prvi naslov u historiji. U toj sezoni Široki Brijeg je u posljednjem kolu savladao Leotar 2:0 i sa 54 boda zauzeo drugo mjesto.

U ostalim sezonama prvak se skoro uvijek znao prije posljednjeg kola.