Nogomet
4

Prijateljski mečevi: Remi Mađarske i Hrvatske, Austrija savladala Albaniju

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U drugom prijateljskom meču u martovskom terminu, fudbalska reprezentacija Hrvatske je kao gost remizirala protiv Mađarske (1:1).

Ovo je bio susret dva tima koja će igrati na Evropskom prvenstvu u Francuskoj narednog ljeta tako da je meč bio odličan ispit za obje reprezentacije.

Hrvatska je prije tri dana igrala u Osijeku protiv Izraela i slavila rezultatom 2:0, ali danas nije uspjela slaviti iako je imala prednost do finiša meča. Prvu šansu za utakmici imali su Vatreni u 20. minuti kada je prijetio Ćorluka, a nešto kasnije i Brozović. Devet minuta kasnije Madžukić pogađa za 1:0.

Do kraja poluvremena Mađarska je preko Klenheissiera, koji je šutirao sa oko 20 metara, odlično zaprijetila, ali se istakao Kalinić na golu gostiju.

Drugo poluvrijeme nije donijelo mnogo šansi, a tome su kumovale i izmjene. Šansu da udvostruči vodstvo Hrvatska je imala u 77. minuti preko rezerviste Srne. Kazna je uslijedila samo dvije minute kasnije kada je Dzsudzsák golom iz slobodnog udarca sa oko 18 metara postavio konačnih 1:1.

Selektor Hrvatske Ante Čačić sada ima učinak od četiri pobjede i jednog remija u pet utakmica otkako je na klupi Vatrenih.

Ranije je Rusija golovima Smolova (41'), Golovina (61') i Glushakova (72') rezultatom 3:0 pobijedila Litvaniju u Moskvi, dok je Kazahstan golom Baizhanova (8') porazio Azerbejdžan na Gloria Sporta Areni u Beleku (Turska).

Austrija je u Beču rezultatom 2:1 slavila protiv Albanije. Janko (6') i Harnik (13') su pogađali za domaći tim, a jedini gol za goste postigao je Lenjani (47').

Najveću pobjedu u današnjim prijateljskim mečevima ostvarila je Poljska koja je u Wrocławu sa 5:0 slavila protiv Finske. Strijelci su bili Grosicki (18', 85'), Wszolek (20', 66') i Starzynski (32').