Nogomet
7

Hrvatska u novom ruhu u prijateljskom meču slavila protiv Izraela, Slovenija savladala Makedoniju

Piše: O. T.
Foto HNS Twitter
Foto HNS Twitter
U prvoj utakmici u 2016. godini fudbalska reprezentacija Hrvatske je na stadionu Gradski vrt u Osijeku rezultatom 2:0 savladala Izrael i tako započela prve pripreme za Evropsko prvenstvo koje će se narednog ljeta odigrati u Francuskoj.

Selektor Hrvatske Ante Čačić odlučio je unijeti taktičke izmjene u tim, pa je tako Hrvatska zaigrala u formaciji 3-5-2 što podsjeća na zlatne godine ove reprezentacije dok ju je sa klupe predvodio Miroslav Ćiro Blažević. Čačić je za ovaj meč pozvao, možemo reći, minimalan broj reprezentativaca - 17 fudbalera i tri golmana. Potom je uslijedila neplanirana okolnost što su povrede Ivana Rakitića, koji je ipak bio u rezrevama za ovaj meč, i Marka Pjace što je značilo da će protiv Izraela samo četiri potpuno spremna igrača sjediti na klupi.

Hrvatska je počela sa Subašićem na golu, Lovrenom, Ćorlukom i Vidom u odbrani, Srnom i Perišićem na bokovima, Badeljom, Brozovićem i Modrićem u veznom redu, te Mandžukićem i Kalinićem u vrhu napada.

Selektor Izraela Alon Hazan odlučio se za sljedećih 11 igrača: Kleyman, Tibi, N. Bitton, Tawatha, Gershon, Kehat, B. Bitton, Buzaglo, Dabbur, Ben Haim, Hemed.

Meč je mogao otići u drugom smjeru da je u trećoj minuti Izrael pogodio. Naime, lopta se odbila od Ćorluke i pogodila stativu nakon čega je Tibi šutirao preko gola.

Poslije ove šanse Hrvatska je samo minutu kasnije povela golom Perišića koji pogađa nakon ubačaja Brozovića. U 12. minuti Kalinić je tražio Mandžukića koji je zamalo zakasnio da matira Kleymana.

Veliku šansu za izjednačenje Izrael je imao u 24. minuti kada je nakon ubačaja Ben Haima loše reagovao Subašić koji nije uspio ukrotiti loptu, ali u nastaloj gužvi Srna je spasio sa gol-linije. Na drugoj strani u 26. minuti Hrvatska uz pomoć odbrane Izraela pogađa prečku nakon akcije Modrića i Perišića po lijevoj strani.

Novi gol za Hrvatsku stigao je u 34. minuti kada je nakon akcije Vatrenih po lijevoj strani Mandžukić pogodio stativu, a odbijenu loptu u gol pospremio Brozović.

Na stadionu u Osijeku gdje je boravilo oko 11 hiljada navijača ponovo se skandiralo protiv Fudbalskog saveza Hrvatske, dok su na terenu Vatreni u finišu prvog poluvremena stvarali šanse. Ono što Hrvatska nije željela u ovom meču bila je povreda Srne u 40. minuti. Kapiten Vatrenih napustio je teren nakon grubog starta gostujućeg igrača. Zamijenio ga je Vrsaljko.

U drugom poluvremenu Čačić je vratio formaciju na 4-4-2 nakon što su sa klupe ušli golman Kalinić, Schildenfeld i Halilović umjesto Subašića, Ćorluke i Badelja.

Ponajbolju šansu u drugom dijelu Hrvatska je imala tek u 87. minuti kada je rezervistu Kovačića uposlio Perišić, ali je igrač Real Madrida šutirao pored gola. Pored Kovačića koji je zamijenio Kalinića, sa klupe je ušao i Antolić umjesto Modrića, a rezultat se nije mijenjao do kraja meča.

Narednu prijateljsku utakmicu Hrvatska će igrati 26. marta (subota) u Budimpešti protiv Mađarske.

U istom terminu od 18 sati Slovenija je golom Bezjaka u 58. minuti savladala Makedoniju rezultatom 1:0.