Nogomet
2

Prihodi NS BiH za prošlu godinu viši od 26 miliona KM, ove godine očekuje se skoro 18 miliona KM

Piše: O. T.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U hotelu Terme na Ilidži danas je održana redovna sjednica Generalne Skupštine Nogometnog Saveza Bosne i Hercegovine gdje su, među ostalim, izneseni finansijski izvještaji za 2015. godinu i predviđeni izvještaji za ovu godinu.

Sjednici Skupštine pored delegata, prisustvovali su predstavnik UEFA Thierry Favre, članovi Odbora za savjetovanje i posredovanje Ivan Osim, i Sead Kajtaz, selektor Mehmed Baždarević, predstavnici entitetskih saveza, Olimpijskog komiteta BiH, Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH i relevantnih organa i tijela NS BiH.

Prije početka radnog dijela Predsjednik NS BIH Elvedin Begić pozvao je prisutne da minutom šutnje odaju počast preminulom delegatu Skupšine Radislavu Kundačini i drugima nogometnim radnicima koji su nas napustili između dvije Skupštine. Prethodna Skupština održana je 16. aprila 2015. godine.

Na Skupštini je iznesen finansijski izvježtaj za 2015. godinu. Krovna kuća bh. fudbala uprihodila je 26.530.000 KM u prošloj godini. Na kraju godine ukupna dobit je iznosila 572.550 KM što je znak da se pozitivno poslovalo.

Najveći prihod Saveza i dalje je onaj iz 2014. godine kada je uprihođeno 31.599.000 KM što je razumljivo, pošto je naša A selekcija tada igrala na Mundijalu u Brazilu.

Prihod iz 2015. godine je zadovoljavajući za čelnike Saveza pošto je cifra za 8% veća od planirane. Uprihođeni novac usmjeren je ponajviše na izgradnju nove zgrade Saveza te za pomoć entitetskim i kantonalnim savezima i klubove čiji su omladinci u drugom stepenu omladinske lige.

Planirani prihod za 2016. godinu je 17.753.000 KM, dok su planirani rashodi u iznosu od 17.377.000 KM.