Operacija Poljska-Ukrajina 2012
0

FOTO+VIDEO / Preokret "zmajeva" za pobjednički start Safeta Sušića

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Reprezentacija BiH prvi put predvođena novim selektorom Safetom Sušićem slavila je na Koševu u prijateljskoj utakmici protiv selekcije Gane rezultatom 2:1. Tako je Papetov povratak na najveći bh. stadion poslije 28 godina obilježen pobjedom i slavljem.

Iako je repezentacija Gane povela u 22. minuti susreta golom Muntarija sa 20-tak metara, reprezentativci BiH uspjeli su preokrenuti rezultat i doći do vrlo bitne pobjede. Strijelci za našu selekciju bili su Vedad Ibišević u 40. i Miralem Pjanić u 65. minuti.

Oko 12 hiljada ljubitelja fudbala došlo je na Koševo pozdraviti početak operacije pod imenom Poljska-Ukrajina 2012. Utakmica je otvorena malom svečanošću prilikom koje je Sportski savez BiH dodijelio nagradu Edinu Džeku za sportska dostignuća u prošloj godini.

Naša reprezentacija bolje je otvorila utakmicu. Igrala je ofanzivno, a na samom startu imala je nekoliko poluprilika.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
U 14. minuti Edin Džeko imao je prvu pravu priliku za našu selekciju. Nakon sjajne asistencije kolege iz Wolfsburga Zvjezdana Misimovića, Džeko se našao u odličnoj šansi, prevario je jednog igrača, ali je golman Gane sjajno intervenisao i spasio go.

U 22. minuti Muntari je neometan šutirao sa 18 metara i savladao nemoćnog Kenana Hasagića.

Nakon nekoliko sjajnih prilika naše selekcije, Ibišević je nastavio sa odličnim partijama i golovima. Poslije odličnog duplog pasa sa Džekom, Ibišević je rutinski savladao gostujućeg golmana za veliko slavlje kako igrača tako i navijača.

Pobjedu BiH u 65. minuti donio je Miralem Pjanić koji je sa 30-tak metara snažno raspalio po lopti i donio slavlje na Koševo.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Do kraja utakmice BiH je kontrolisala susret i pokazala stabilnu i zrelu igru. Sam kraj susreta donio je niz uzbuđenja. Nekoliko minuta pred kraj meča, Haris Medunjanin dobro je šutirao ljevicom, ali je golman Gane uspio loptu skrenuti u korner.

U posljednjim sekundama susreta, golman BiH Asmir Begović, koji je u drugom poluvremenu zamjenio Kenana Hasagića, bio je na velikim mukama. Gana je imala stopostotnu priliku, ali je mreža našeg gola ostala netaknuta.

Za reprezentaciju BiH u ovom meču su nastupili: Hasagić (od 46. Begović), Spahić, Nadarević, Salihović, Jahić (od 63. Berberović), Rahimić (od 46. Muratović), Ibričić (od 46. Muslimović), Pjanić, Misimović (od 73. Medunjanin), Ibišević (od 80. Zec), Džeko.