Nogomet
11

Preokret Engleske protiv Slovenije, San Marinu bod nakon 13 godina

Piše: A. D.
Foto: EPA
Foto: EPA
Činjenici da danas svi igraju dobar nogomet i da je podjela na velike i male tek utopija u prilog idu rezultati posljednjih utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Nakon što su Farska Ostrva sinoć šokirala fudbalski svijet, večeras su niz iznenađenja nastavili Lihtenštajn i San Marino.

Engleska je na Wembleyju porazila Sloveniju koja je prva došla u vodstvo. Tim Srećka Kataneca poveo je autogolom Hendersona. Dva minuta kasnije izjednačio je Rooney, a sedam minuta poslije za vodstvo Gordog Albiona pogodio je Welbeck. Isti igrač postavio je konačnih 3:1.

Senzaciju je priredio San Marino osvojivši bod na domaćem terenu protiv Estonije. Pogodaka na ovoj utakmici nije bilo. Ovo je za San Marino prvi bod nakon 13 godina. Posljednji su osvojili u aprilu 2001. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji. Tada su remizirali na gostovanju kod Latvije (1:1).

Tabela Engleska 12 Litvanija 6 Slovenija 6 Estonija 4 Švicarska 3 San Marino 1

Ukrajina nije imala problema na gostovanju kod slabašnog Luksemburga. Bilo je 3:0 uz hat-trick odličnog Yarmolenka. Sa nova tri boda Ukrajinci su dospjeli na čelo u grupi C sa devet bodova.

Tabela Ukrajina 9 Slovačka 9 Španija 6 Makedonija 3 Bjelorusija 1 Luksemburg 1

Jedan od najzanimljivijih večerašnjih mečeva igrali su Austrija i Rusija, a radovali su se Austrijanci koji su ostvarili važnu pobjedu rezultatom 1:0. Trenutak odluke dogodio se u 73. minuti kada je rusku mrežu pogodio Okotie.

Veliko iznenađenje priredio je LIhtenštajn koji je slavio na gostovanju u Moldaviji 1:0. Jedini gol na utakmici postigao je Burgmeier 15 minuta prije kraja. Ovo je prvi trijumf za Lihtenštajn nakon tri ipo godine i domaće pobjede nad Litvanijom. Posljednji put Lihtenštajn je kao gost slavio prije nešto više od deset godina u Luksemburgu.

Tabela Austrija 10 Rusija 5 Švedska 5 Crna Gora 4 Lihtenštajn 4 Moldavija 1