Nogomet
8

Kvalifikacije za Euro: Pobjede Švicarske i Španije, Crna Gora remizirala sa Švedskom

Piše: A. D.
Foto: EPA
Foto: EPA
Odigrana su posljednja četiri meča današnjeg programa u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u fudbalu. Bili su to mečevi u grupama C, E i G.

Kiks Rusije u Austriji nije na najbolji način iskoristila Švedska koja se na kraju morala zadovoljiti tek bodom iz Podgorice. Šveđani su imali rano vodstvo koje je donio Zlatan Ibrahimović nakon smušenosti i loše reakcije domaće odbrane, ali je konačnih 1:1 deset minuta prije kraja postavio Stevan Jovetić iz penala.

Tabela Austrija 10 Švedska 6 Rusija 5 Crna Gora 5 Lihtenštajn 4 Moldavija 1

Makedonija je nastavila sa lošim igrama i rezultatima, a posljednja u nizu selekcija koja joj je nanijela poraz je Slovačka koja je pobijedila sa 2:0. Kucka i Nemec su pogađali za trijumf Slovaka koji su na vrhu tabele grupe C ispred favorizovanih Španije i Ukrajine. U selekciji Makedonije 70 minuta odigrao je napadač Sarajeva Krste Velkoski.

Španija nije dozvolila novi luksuz, treći trijumf ostvaren je nad Bjelorusijom rezultatom 3:0. Strijelci za Furiju bili su Isco, Busquets i Pedro.

Tabela Slovačka 12 Španija 9 Ukrajina 9 Makedonija 3 Bjelorusija 1 Luksemburg 1

Do drugog trijumfa u grupi E došla je reprezentacija Švicarske koju sa klupe predvodi naš stručnjak Vladimir Petković. Švicarci su na domaćem terenu savladali Litvaniju rezultatom 4:0. Za vodstvo se pobrinuo Shaqiri uz pomoć domaćeg golmana Arlauskisa, da bi pobjedu potvrdili Schar i ponovo Shaqiri koji je sa dva pogotka kompletirao hat-trick.

Tabela Engleska 12 Švicarska 6 Slovenija 6 Litvanija 6 Estonija 4 San Marino 1