Chelsea objavio
0

Preminuo čuveni golman Petar Borota

Totalsport
Samo 22 dana prije svog 57. rođendana u Italiji je, gdje je proživio nekoliko posljednjih godina života, preminuo nekadašnji golman OFK Beograda, Partizana i Chelseaja Petar Borota.

Londonski nogometni klub objavio je informaciju na vlastitim internetskim stranicama ne objavivši uzrok smrti. Zasad također nije poznato niti mjesto ukopa.

Borota je od 1970. do 1976. godine branio boje OFK Beograda, da bi od 1976. do 1979. standardno branio vrata beogradskog Partizana. Tada je prešao u redove londonskog Chelseaja, u kojem je do 1982. godine skupio ukupno 114 službenih nastupa.

Pred kraj karijere, koju je završio 1986. godine, branio je kratko u portugalskim klubovima FC Portu i Boavisti. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je četiri utakmice za vrijeme karijere u Partizanu.

Nagradu za najboljeg igrača Chelseaja izborio je 1981. godine.

Bio je atipičan golman, te jedan od prvih, uz golmana Boca Juniorsa Huga Gattija, koji je počeo izlaziti duboko u teren s loptom u nogama i driblati suparničke napadače. Običavao je, nakon što bi uhvatio loptu u naručje, dodati si je poneki put od vratnice gola. Navijači su ga zbog toga, pogotovo oni Chelseajevi, obožavali, dok je trenerima kidao živce.

Brižno je pazio na vlastitu markantnu vanjštinu, frizuru i modne detalje poput kape. Jednom mu je prilikom, u vrijeme dok je branio u Chelseaju, kačket pao s glave pri odbrani 11-erca otkotrljavši se unutar gola. Zanemarivši činjenicu da je imao loptu u ruci, Borota je lakonski otišao iza gol-linije podići komad odjeće. Sudac je, naravno, dosudio gol pokazavši na centar. Koštalo je to njegovu ekipu pobjede u toj utakmici.

Svoju je ekscentričnost dvaput dokazao u Partizanovom dresu. Nakon što je uhvatio loptu pri suparničkim centaršutevima, Borota je u oba navrata namjestio loptu na peterac da bi je ispucao u igru poput beka.

Suparnički nogometaši, jednom prilikom napadač dresdenskog Dynama u Kupu prvaka, a drugom prilikom Miloš Šestić, ondašnji najbolji nogometaš Vojvodine, iza njegovih leđa došli su do lopte šutnuvši je u oba navrata u praznu mrežu dok je golman uzimao zalet.

Protiv Dynama je obećavajuću generaciju Partizanovih navijača njegova greška koštala ispadanja nakon raspucavanja 11-eraca, dok su od Vojvodine tada izgubili 3-1.