Nogomet
100

Premijerligaši složni: Želimo smanjenje broja klubova u Premijer ligi

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ideja o smanjenju broja klubova u BHT Premijer ligi ponovo je aktuelna, a na narednoj skupštini Nogometnog saveza BiH će biti predložena kao tačka dnevnog reda. Portal Klix.ba je u proteklom periodu ostvario kontakte sa svim premijerligašima, koji su se jednoglasno izjasnili da prihvataju ideju u korist poboljšanja kvaliteta bh. nogometa.

U Premijer ligi BiH trenutno se takmiči 16 klubova. Bh. stručnjaci smatraju da je ona preglomazna te da bi je trebalo činiti maksimalno 12 klubova.

Klubovi iz gornjeg dijela tabele čekaju na potez NSBiH

Stav aktuelnog šampiona BiH Zrinjskog je da treba napraviti ligu od 12 klubova, jer je liga od njih 10 prema njihovom mišljenju nemoguć projekt s obzirom na situaciju koja vlada u BiH društvu, na tržištu i u nogometu.

"Smanjenje lige bi rezultiralo poboljšanjem kvaliteta nogometa u BiH, podiglo bi nivo zanimanja gledatelja i javnosti, a poboljšala bi se i infrastruktura klubova koji bi morali ispuniti strožije uvjete nego što su aktuelni", izjavio je ranije za portal Klix.ba potpredsjednik HŠK Zrinjski Danko Šulenta.

Aktuelni jesenji prvak Široki Brijeg je pozdravio ideju o smanjenju lige. Sportski direktor tima s Pecare Dalibor Šilić je istakao da je smanjenje Premijer lige neophodno kako bi se poboljšao kvalitet takmičenja te kako bi ona proizvodila nogometaše i bila baza za reprezentaciju BiH.

"Kada bismo uspjeli smanjiti ligu na 10 klubova u narednih pet ili šest godina, to bi bilo najbolje rješenje. Maksimalan broj klubova u ligi ne bi trebao prelaziti 12. Smanjenje lige bi bilo pun pogodak. Moramo početi razmišljati o smanjenju lige jer je potrebno da proizvodimo nogometaše. Ako se zapostavi ova liga, treba se zapitati ko će u budućnosti igrati za reprezentaciju. Sigurno je da iz ovako široke lige nećemo moći crpiti takve igrače", rekao je Šilić.

Sarajevski premijerligaši Sarajevo, Željezničar i Olimpic također smatraju da je jedini način za napredak bh. nogometa smanjenje broja klubova koji se takmiče u Premijer ligi.

"Smanjenje lige je jedna od najboljih ideja u posljednje vrijeme, koja bi podigla kvalitet našeg nogometa na najviši nivo. Ligu moramo smanjiti kako bi selektori naših reprezentacija imali bolji izbor. Kvalitet koji mi stvorimo će im pomoći da u našim državnim timovima ne budu samo, uslovno rečeno, stranci", riječi su sportskog direktora FK Sarajevo Abdulaha Ibrakovića.

Direktor FK Željezničar Mirsad Šiljak je kazao da bi smanjenje lige rezultiralo poboljšanjem bh. klupskog nogometa, ali i dodatno osnažilo reprezentaciju BiH.

U Olimpicu se nadaju što bržoj realizaciji ideje.

"Naš je stav da ligu treba hitno smanjiti kako bi se kvalitet igrača skoncentrisao u klubovima koji bi igrali u njoj. Time bi se unaprijedio i kvalitet lige, bilo bi više zanimljivih mečeva, više derbija, a to je magnet za medije, sponzore i publiku. NSBiH i oni koji žele smanjenje lige imaju podršku Olimpica. Nadam se da će se to što prije realizirati", rekao je sportski direktor Olimpica Edin Prljača.

Banjalučki Borac također podržava prijedlog za smanjenje lige, ali da prethodno treba napraviti detaljne analize. Prema riječima sportskog direktora ovog kluba Slobodana Starčevića, Borac nema ništa protiv lige od 12, ali ni one od 10 klubova.

Smanjenju lige se ne protive ni manji, trenutno ugroženi klubovi

Iako je Mladost iz Velike Obarske posljednja ekipa na tabeli, vodstvo ovog kluba prihvata smanjenje lige.

"Što se nas tiče, ideja o smanjenju lige nije sporna, jer će to doprinijeti kvalitetu i podići Premijer ligu BiH na viši nivo. Bez obzira na našu poziciju na tabeli, mi smo i dalje za smanjenje lige. Smatram da je liga od 12 klubova najprihvatljivija", jasan je bio predsjednik FK Mladost Velika Obarska Borko Blagojević.

U nezavidnoj situaciji je i Drina iz Zvornika, ali to nije razlog za opstrukciju ideje o novom modelu.

"Mi smo pri dnu tabele, ali smo za smanjenje lige BiH kako bi se popravio kvalitet. Međutim, nismo za drastično smanjenje lige, nego to mora ići postepeno, dok na kraju ne dobijemo ligu od 12 klubova. Taj model je pristojan i dobar", kazao je predsjednik FK Drina Mićo Jevtić.

Prijedlog bi prihvatili i čelnici Zvijezde iz Gradačca. Mišljenje predsjednika Upravnog odbora FK Zvijezda Sadana Imamovića je da bi liga od 12 klubova znatno doprinijelo poboljšanju kvaliteta Premijer lige BiH.

Na kraju treba ponoviti da su ideju o smanjenju lige prihvatili Široki Brijeg, Sarajevo, Zrinjski, Željezničar, Olimpic, Borac, Velež, Slavija, Travnik, Čelik, Vitez, Drina, Zvijezda, Sloboda i Mladost. Jedino je Radnik protiv, a razlog je to što se klub bori za opstanak. Sportski direktor kluba iz Bijeljine Boro Đokić je rekao da za realizaciju ove ideje treba sačekati nekoliko godina.