Nogomet
0

Premijer liga: Trijumfi Čelika i Slobode, Zvijezda nakon poraza u Vitezu na rubu provalije

Klix.ba
Olimpic - Čelik (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Fudbalerima Zvijezde preostao je sizifov posao u predstojećih pet kola s obzirom da se nakon današnjeg poraza u duelu sa direktnim konkurentom Vitezom opstanak čini kao nemoguća misija.

Osim izuzetno važne pobjede Viteza koji je došao nadomak opstanku u društvu najboljih, vrijedne pobjede ostvarili su Sloboda nad Drinom na Tušnju, odnosno Čelik koji je iskoristio umor Olimpica pobijedivši na Otoci rezultatom 2:0.

Vitez - Zvijezda 3:0

U četvrtoj minuti susreta veliku priliku propustili su gosti iz Gradačca, a loptu je sa gol linije izbio Stipe Miloš. Pet minuta kasnije na drugoj strani u povoljnoj situaciji našao se Ante Pinjuh čiji udarac je izblokirao gostujući kapiten Mehmedalija Čović. U 22. minuti Marko Basara postiže pogodak iz slobodnog udarca za vodstvo Viteza. Samo tri minute kasnije Basari je pripala uloga asistenta, a pogodak za 2:0 postigao je Toni Pezo. U nastavku Zvijezda nije uspijevala pronaći dobitnu kombinaciju, a meč je pogotkom za 3:0 zaključio napadač Viteza Ante Pinjuh. Vrijedi istaći da su golovima Viteza mnogo doprinijele jako loše reakcije golmana Itoa u dva navrata, te na kraju i stopera Tomislava Puljića.

Sloboda - Drina 2:0

Sloboda u vodstvo dolazi već u šestoj minuti susreta preko Nenada Kise. Deset minuta kasnije nadomak pogotku je Elvis Sarić čiji udarac glavom nakon centaršuta Zebe brani Goran Maksimović. U 28. minuti odlični Zajko Zeba iz slobodnog udarca postiže pogodak za 2:0. Do kraja susreta publika na Tušnju nije gledala zanimljv meč i dopadljiv fudbal. Slabašna Drina nije uspijevala ozbiljnije ugroziti gol domaćina, dok je Sloboda znalački meč privela kraju.

Olimpic - Čelik 1:2

Sedam minuta trebalo je fudbalerima Olimpica da povedu protiv Čelika pred malobrojnim navičima na Otoci. Gligorov je asistirao, a pogodak za 1:0 postigao je Danijal Brković. U 20. minuti dobru akciju Vernesa Selimovića u pogodak za 1:1 pretvara Semir Bajraktarević. Sedam minuta prije kraja prvog poluvremena sijevnula je brza kontra gostiju koju u pogodak za 1:2 pretvara Anel Dedić. Drugo poluvrijeme na Otoci nije obilovalo uzbuđenjima, pa je do kraja ostalo 1:2 u korist Zeničana.

Detalje sa utakmice Željezničar - Borac, u kojoj su Plavi sa Grbavice slavili 1:0, možete pogledati na ovom linku.

Rezultati:

Olimpic – Čelik 1:2 Sloboda – Drina 2:0 Vitez – Zvijezda 3:0

Tabela:

  1. Željezničar 52
  2. Sarajevo (-1) 50
  3. Zrinjski (-1) 50
  4. Široki Brijeg (-1) 49
  5. Olimpic 42
  6. Borac 40
  7. Velež (-1) 35
  8. Čelik 32
  9. Sloboda 30
  10. Slavija (-1) 26
  1. Radnik (-1) 23
  2. NK Vitez 23
  3. Drina 22
  4. Travnik (-1) 22
  5. Mladost (-1) 20
  6. Zvijezda 17