Nogomet
9

Premijer liga: Mostarski i sarajevski dvoboj odredit će dalji tok prvenstva

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Preostale tri utakmice 19. kola Premijer lige BiH igraju se danas.

Zrinjskom na megdan stiže Sarajevo, dok Željezničaru na noge dolazi Široki Brijeg. U trećoj utakmici snage će u Istočnom Sarajevu odmjeriti Slavija i Olimpic. Veliku su ulozi u dvobojima u Mostaru i Sarajevu. Ovi okršaji će, bez dvojbe, odrediti dalji tok prvenstva.

Ješić je selektirao ekipu i preuzeo odgovornost za rezultat

Za Zrinjski je utakmica protiv aktuelnog prvaka izuzetno važna. U slučaju osvajanja kompletnog plijena preuzet će lidersku poziciju koju su u finišu jesenjeg dijela prepustili tuzlanskoj Slobodi. Vinko Marinović, strateg Plamića, naglašava kako je upoznat sa snagom suparnika.

"Napravili su dosta promjena u svom sastavu, tako da je to dosta drugačija akipa u odnosu na prvi dio sezone. Već smo igrali dva puta, tako da znamo što nas čeka, iako u tim susretima na klupi Sarajeva nije sjedio kolega Miodrag Ješić“, istakao je Marinović.

U pripremnim utakmicama Zrinjski je upisao tri pobjede, četiri remija i jedan poraz. Mostarci vjeruju kako uz pomoć s tribina mogu savladati tim sa Koševa i udaljiti ga iz utrke za naslov prvaka.

S sruge strane u redovima koševskog premijerligaša u miru dočekuju okršaj u gradu na Neretvi. Strateg Sarajeva Miodrag Ješić zadovoljan je pripremnim periodom, posebno onim dijelom koji je obavljen u Antaliji.

"Imali smo jake utakmice iz jakog trenažnog procesa. Greške su se nekad desile zbog kvaliteta protivnika, a neke greške zbog umora i one su normalne u pripremama. Sada smo svježi i vjerujem da će greške biti smanjenje. Naravno, uvijek će biti grešaka, ali trudit ćemo se da ih bude što manje", rekao je Ješić.

Istakao je kako nema povrijeđenih igrača, no zbog suspenzija neće moći na računati na četvoricu igrača - Duljevića, Berberovića, Kramara i Kallasija. U pripremnim utakmicama Sarajevo je upisalo jednu pobjedu, dva remija i tri poraza. Ovaj okršaj izuzetno je bitan za prvog šefa struke Miodarag Ješića koji je selektirao ekipu i preuzeo odgovornost za rezultat.

Spektakl na Grbavici

U Dolini ćupova sve je spremno za spektakl. Željezničar će jurišati na pobjedu protiv Širokog brijega. Sjajna atmosfera u i oko kluba, dosta novih igrača, a sve bi bilo upotpunjeno sa osvajanjem kompletnog plijena.

"Ono što smo zacrtali na pripremema smo uradili i zadovoljni smo s te strane. Na prijateljskim utakmicama smo pokazali da možemo na nekom željenom nivou igrati i moram reći da su ekipe s kojima smo igrali jače i od Širokog i od bilo koje ekipe u našoj ligi. Znamo svi kakva nas utakmica čeka, ali moram reći da se nismo spremali samo za jedno kolo. Utakmica će biti kao i svaka druga. Drago mi je da su navijači prepoznali naš rad. Sada trebamo ono što smo radili prebaciti na teren“, istakao je Mulalić.

I gosti sa Pecare imaju velike ambicije na Grbavici.

"Naš cilj se zna. Pokušat ćemo da osvojimo sva tri boda. Moramo preuzeti rizik i napasti. Međutim, imamo izuzetno teškog i jakog protivnika. Respektujemo ih, pogotovo Lendrića, Bekrića i Stevanovića i njih moramo zaustaviti pošto su oni napadačka snaga Željezničara", naglašava prvi šef struke Širokog Brijega - Slaven Musa.

Prije početka utakmice hor Pontanima će sa terena Stadiona Grbavica izvesti otpjevati Tifinu popularnu "Grbavicu", koja je ujedno i himna navijača Plavih.

Slavija će na svom terenu ugostiti Olimpic koji se nalazi u zoni ispadanja. Za oba kluba ovo je izuzetno važan meč.

Nedjelja Slavija – Olimpic 14:30 sati Zrinjski – Sarajevo 15:00 sati (prijenos na Moja TV) Željezničar – Široki Brijeg 16:30 sati (prijenos na BHT1)

Rezultati utakmica odigranih u subotu: Radnik – Mladost DK 3:0, Rudar Prijedor – Drina 0:1, Čelik – Travnik 1:1, Vitez – Velež 6:0, Borac – Sloboda 0:0.