Nogomet
14

Premijer liga: Dva derbija kola okončana neriješenim rezultatom

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dva derbija kola igrana u Mostaru i Sarajevu ponuidila su kvalitetan fudbal, a mečevi Veleža i Borca, odnosno Olimpica i Čelika okončani su remijem rezultatom 1:1.

Velež - Borac 1:1

Velež i Borac su svoj meč u Mostaru igrali po nesnošljivoj vrućini koja je bez sumnje utjecala na kvalitet fudbala na današnjem derbiju. Susret su bolje otvorili domaći fudbaleri koji su u dva navrata prijetili preko Čadikovskog i Ćemalovića. Rođeni su meč započeli sa zgusnutim veznim redom i dvojicom napadača što im je donijelo inicijativu i posjed lopte, ali i protivniku ostavljalo prostor za brze kontra napade od kojih su neki mogli postati kobni za domaći tim.

U šestoj minuti drugo0g poluvremena Velež je došao u vodstvo. Merzić dubinski pas Merzića u vodstvo je pretvorio novajlija Goran Matić. Četiri minute kasnije pokušao je Bečelić na drugoj strani, ali bezuspješno. Najbolju priliku u drugom poluvremenu propustio je Dragan Čadikovski koji je u mat poziciji komplikovao nakon dodavanja Dejana Jankovića.

Devet minuta prije kraja atraktivno je pokušao Toni Jović, a lopta je otišla pored gola. U 85. minuti Borac je ipak uspio izjednačiti rezultat preko Tonija Jovića. Velež je do kraja krenuo po gol što je gostima ostavilo prostora da prijete brzim kontra napadima, a u dva navrata prijetio je Elvir Koljić. U sudijskoj nadonadi Velež je preko Haurdića propustio stopostotnu priliku.

Olimpic - Čelik 1:1

Meč je počeo odlično za domaći tim koji je već nakon dvije minute imao vodstvo koje im je autogolom donio Semir Bajraktarević nakon centaršuta Smajića sa desne strane. Deset minuta kasnije udarcem iz daljine pokušao je Danijal Brković čiji je udarac zaustavio Adi Adilović.

Kazna je mogla uslijediti dvije minute kasnije kada je sam pred gol Olimpica izašao Popović čiji je udarac odlično odbranio Dino Hamzić. Do kraja prvog poluvremena domaći tim imao je višeod igre zaprijetivši preko Raščića, Bogičevića i Brkovića.

U nastavku je u 65. minuti pokušao je Handžić nakon dodavanja Smajića, ali lopta nije završila u mreži Čelika. u posljednjim trenucima meča Čelik je postigao pogodak za izjednačenje, a strijelac je bio Benjamin Čolić.