Nogomet
18

Hercegovački derbi završen bez golova, Olimpic slavio u Banjoj Luci

Piše: Edin Isanović
FK Zrinjski- NK Široki Brijeg (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U posljednje dvije utakmice 5. kola BHT Premijer lige postignuti su sljedeći rezultati: Zrinjski – Široki Brijeg 0:0, Borac – Olimpic 0:1.

Zrinjski – Široki Brijeg 0:0

Hercegovački derbi odigran u Mostaru okončan je bez golova. Plemići su na otvaranju utakmice krenuli agresivno ka golu gostiju. U 11. minuti Zakarić izvodi korner, Graovac šutira glavom, ali ravno u golmana Soldu. Igrao se 21.minut kada je Menalo iskoristio nesmotrenost odbrane domaćih. Šutirao je, ali je Karačić bio dobro postavljen. Samo dva minuta poslije Todorović dobro puca iz slobodnjaka, Soldo loptu odbija u korner.

Wagner je u 28. minuti opasno zaprijetio domaćima. No, izblokiran je. Zakarić je u 43.minuti bio u dobroj prilici. Odbrana gostiju otklanja opasnost. Ataci domaćih su se nastavili. Petrak je u sudijskoj nadoknadi prvog dijela imao dobru šansu, ali je Soldo sjajno intervenisao.

Na otvaranju drugog poluvremena nešto opasniji je bio Široki Brijeg. U 56. minuti pokušao je Pehar. Nije pogodio. Wagner iz slobodnjaka pogađa živi zid u 72.minuti.. Isti igrač ozbiljno je zaprijetio u 84.minuti, ali je Graovac u posljednjem trenutku intervenisao. Zrinjski je igrao lošije nego prvih 45 minuta. Premda su oba kluba u nastavku više vodili računa da ne prime gol. Zrinjski ostaje lider sa 13, dok je tim sa Pecare skupio 8 bodova.

Borac – Olimpic 0:1

Borac je u Banjoj Luci odmjerio snage sa Olimpicom. Na kraju su gosti osvojili kompletan plijen. Domaći su težili da u uvodu postignu pogodak. Napadali su, ali im to nije donijelo ništa konkretno. Igrao se 20. minut kada su zaprijetili gosti. Muharemović je šutirao, ali nije bio precizan. Šest minuta poslije Jović se našao "oči u oči" sa Fejzićem. Napadč domaćih nio bio koncentrisan. U 30. minuti pokušava i Subić. Čuvar mreže gostiju brani. Vukovi uzvraćaju u 32. minuti preko Raščića koji puca glavom, Ružić brani.

Olimpic dolazi u vodstvo u narednom napadu. Muharemović proigrava Pandžu koji matira golmana Borca za 0:1. Minimalnim vodstvom gostiju okončan je prvi dio.

U nastavku domaći kreću s namjerom da dođu do pravnanja. Subić u 47. minuti probija odbranu Olimpica, ali njegovi saigrači nisu pratili akciju. Igrao se 62. minut kada je udarac Kojića zaustavio Fejzić. Igrači Borca tražili su u 67. minuti jedanaesterac jer je lopta pogodila u ruku jednog igrača Vukova. Ipak, nisu ga dobili.

Raščić je u 77. minuti mogao udvostručiti vodstvo. Našao se u sjajnoj prilici, ali je golman Borca bio uspješniji.Izabranici Mirze Varešanovića uspjeli su do kraja utakmice sačuvati prednost i upisati prvu pobjedu u novoj sezoni. Olimpic sada ima 5, a Borac 6 bodova.