Treće takmičenje za nas
93

Premijer liga BiH od 2021. godine bez predstavnika u Evropskoj ligi

K. H.
Detalj s utakmice između Sarajeva i Celtica (Foto: H. M./Klix.ba)
Detalj s utakmice između Sarajeva i Celtica (Foto: H. M./Klix.ba)
Premijer liga BiH od 2021. godine neće imati predstavnike u Evropskoj ligi i klubovi koji izbore plasman na evropsku scenu igrat će u Europa Conference League, odnosno Evropskoj ligi 2.

UEFA je ovu informaciju objavila krajem septembra 2019. godine kada je saopćeno da će Evropsku ligu od 2021. godine igrati timovi koji su članovi 15 najboljih evropskih federacija, a kako su danas zvanično izašli koeficijenti u prethodnih pet godina i BiH se nalazi na 40. mjestu, jasno je da nemamo nikakve šanse da igramo sada već drugo po jačini takmičenje.

S tim u vezi, prvak BiH će svakako ići u Ligu prvaka i ako ispadne u prvom pretkolu, kao što je to bilo prethodnih deset godina, onda će ići direktno u Evropsku ligu 2, a ukoliko uspije proći 1. pretkolo, onda će nakon ispadanja igrati u Evropskoj ligi.

To znači da iz Premijer lige BiH nijedan klub ne može izboriti direktno plasman u Evropsku ligu i da će drugoplasirani, trećeplasirani i osvajač Kupa igrati u trećem po jačini evropskom takmičenju.

Razlog za razočarenje svakako imaju i nogometni savezi Hrvatske i Srbije koji također nisu uspjeli pronaći mjesto među 15 najboljih. Srbija je na 18. mjestu prema trenutnom koeficijentu, dok je Hrvatska jedno mjesto ispod.

Mjesto u Evropskoj ligi pripalo je Škotima, Česima, Dancima, Austrijancima, Turcima, Ukrajincima i ostalim najjačim ligama Evrope.