Nogomet
15

Premiership: Everton preokretom do pobjede nad Arsenalom, Bournemouth slavio protiv prvaka

Piše: E. B.
Gueye i Xhaka u duelu: Arsenal vodio, Everton slavio (Foto: EPA)
Gueye i Xhaka u duelu: Arsenal vodio, Everton slavio (Foto: EPA)
U prvim susretima 16. kola engleskog Premiershipa Everton i Bournemouth su kod kuće savladali Arsenal, odnosno Leicester.

Everton je nakon preokreta savladao Arsenal sa 2:1.

Gosti su prvi došli u vodstvo u 20. minuti. Nakon što je Coquelin izborio slobodan udarac na 16 metara Sanchez je šutirao, lopta je pogodila Williamsa i promijenila smjer i prevarila Stekelenburga za vodstvo londonske ekipe od 1:0.

Minutu prije kraja prvog poluvremena Karamele su došle do izjednačenja, a za to su zaslužni bekovi. Baines je centrirao sa lijeve strane, a u petercu je odbrana Arsenala zaboravila Colemana koji glavom matira nemoćnog Čecha za 1:1.

U drugom poluvremenu najbolju šansu za Arsenal imao je Ozil u 54. minuti kada je Sanchez prošao po lijevoj strani i uposlio Nijemca koji gađa desne rašlje Stekelenburgovog gola, no lopta je otišla desetak centimetara preko gola.

Prvu priliku za Everton imao je Barkley na isteku 60. minuta, kada je iz dobre pozicije šutirao pored desne stative. Domaćin je preokrenuo rezultat i stigao do pobjede u 86. minuti. Barkley je centrirao iz kornera sa desne strane, a Williams je glavom matirao Čecha za konačnih 2:1.

U 90+4. minuti Karamele su ostale sa igračem manje kada je sudija Mark Clattenburg isključio Jagielku. Potom je iz slobodnog udarca Ozil centrirao, u šesnaestercu domaće ekipe bio je i Čech, a u velikoj gužvi Iwobi je šutirao, a sa gol-linije loptu je izbacio Coleman i spasio svoju ekipu.

Bournemouth je s minimalnih 1:0 savladao aktuelnog prvaka, ekipu Leicestera.

Prvu veliku priliku imali su gosti u 8. minuti kada je Vardy šutirao iz dobre pozicije sa desetak metara, ali je Boruc bez problema odbranio njegov šut. Već u narednom napadu Vardy je izašao sam na Boruca, prošao ga, ali je Ake u posljednji trenutak uklizao i blokirao šut napadača Engleske.

Bournemouth je iz svoje prve prave prilike došao do pogotka. Smith je prošao po desnoj strani i uputio povratnu loptu na koju je natrčao Afobe čiji šut brani Zieler, no lopta se odbija na desetak metara na volej koji u mrežu posprema Pugh, koji je ove sezone imao mnogo problema sa povredama i ovo mu je bio prvi susret koji je počeo od prve minute.

Domaćin je nastavio sa napadima i u drugom poluvremenu. Smith je bio u dobroj šansi u 53. minuti kada je bio neprecizan, a u 75. minuti zaprijetili su gosti, no Huth je nakon kornera glavom šutirao pored gola.

Posljednju priliku na meču za Bournemouth imao je Pugh u 86. minuti, no strijelac jedinog gola na meču je bio neprecizan.

Lisice su mogle doći do izjednačenja u 90. minuti, no nakon gužve u kaznenom prostoru Ulloa je sa samo pet metara loše šutirao, te je odbrana domaćina uspjela nekako otkloniti opasnost ispred svog gola.