Nogomet
4

Premierliga: Chelsea pomeo Arsenal, bizarna greška sudije

Totalsport
Arsene Wenger je ove subote 1000. put vodio nogometaše Arsenala, ali veliki jubilej neće pamtiti po dobrom. U derbiju 31. kola Premierlige Chelseaja je pred svojim navijačima ponizio Topnike sa 6-0.
Foto: AFP
Foto: AFP

Nastavljeni su na taj način očajni rezultati Arsenala u dvobojima protiv konkurenata za naslov: u decembru je Wengerova ekipa izgubila od Manchester Cityja sa 6-3, a prošli je mjesec Liverpool bio bolji s 5-1.

Topnici su na ovaj način napravili veliki korak unatrag u utrci za naslovom - uz odigranu utakmicu manje imaju sedam bodova zaostatka za vodećim Chelseajem.

Subotnji je derbi od samog početka bio "jednosmjerna ulica". Chelsea je poveo već u petoj minuti kada je Samuel Eto'o nakon kontranapada zabio iskosa s desne strane u dalji kut Wojciecha Szczesnyja. Samo dvije minute kasnije gotovo identičan pogodak, a strijelac je bio Andre Schürrle.

A onda se u 15. minuti dogodila možda i najčudnija situacija ove sezone u Premierligi. Eden Hazard je pucao na gol, a Alex Oxlade-Chamberlain se bacio i rukom zaustavio loptu. Sudija Andre Marriner nije vidio što se dogodilo, pa se konsultirao s pomoćnikom i onda opravdano pokazao na bijelu tačku. Međutim, istovremeno je crveni karton zbog igranja rukom pokazao Kieranu Gibbsu. Ni kriv ni dužan, 24-godišnji je lijevi bek morao iz igre iako je i Oxlade-Chamberlain pokušao uvjeriti sudiju da je on krivac.

Foto: AFP
Foto: AFP

U svakom slučaju, Hazard je pogodio iz jedanaesterca i odveo Chelsea na 3-0 čime je posao za Bluese praktički bio obavljen. Do kraja poluvremena je Oscar zabio na asistenciju Fernanda Torresa, a Brazilac je bio strijelac i u 66. minuti nakon udarca sa 17 metara i loše reakcije Szczesnyja. Pet minuta kasnije prvi je pogodak u dresu Chelseaja postigao Mohamed Salah koji je netom prije toga ušao u igru. Egipćanin je izbjegao zaleđe nakon dodavanja Nemanje Matića i lakoćom postavio konačnih 6-0.

Premierliga, 31. kolo:

Chelsea - Arsenal 6-0 (Eto'o 5, Schürrle 7, Hazard 17 - 11m, Oscar 42, 66, Salah 71)