Nogomet
4

Euro 2016 / Predstavljanje grupe C: Njemačka, Ukrajina, Poljska i Sjeverna Irska

Piše: O. T.
Muller (Njemačka), Konoplyanka (Ukrajina), Lewandowski (Poljska), Evans (Sjeverna Irska) (Foto: EPA)
Muller (Njemačka), Konoplyanka (Ukrajina), Lewandowski (Poljska), Evans (Sjeverna Irska) (Foto: EPA)
Na 15. Evropskom prvenstvu koje će se od 10. juna do 10. jula održati u Francuskoj po prvi put ćemo gledati 24 reprezentacije Evrope koje će biti raspoređene u šest grupa po četiri ekipe. Ovaj put predstavljamo grupu C u kojoj se nalaze Njemačka, Ukrajina, Poljska i Sjeverna Irska.

Njemačka

Njemačkoj će ovo biti 11. nastup na evropskim prvenstvima, a do sada je tri puta osvajala titulu (1972., 1980. i 1996.). Trenutno je četvrta najbolja selekcija svijeta prema FIFA-inoj rang-listi i aktuelni šampion svijeta. Euro je izborila osvajanjem prvog mjesta u grupi D sa osvojena 22 boda. Iza su ostale Poljska (21), Irska (18), Škotska (15), Gruzija (9) i Gibraltar (0).

Bez ikakve dvojbe, Njemačka spada u prvi red favorita Evropskog prvenstva u Francuskoj. Iako će nedostajati Ilkay Gundogan, koji se povrijedio, i bivši kapiten Philipp Lahm, koji se oprostio od reprezentacije, imena poput Neuera, Boatenga, Kroosa, Gotzea, Ozila i Mullera govore mnogo o snazi tima. Mogući problem Nijemaca su bekovske pozicije koje će vjerovatno pokrivati Hector, Mustafi i Howedes.

Spisak igrača Njemačke:

Golmani: Manuel Neuer (Bayern Munich), Bernd Leno (Bayer Leverkusen), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona).

Odbrana: Jerome Boateng (Bayern Munich), Emre Can (Liverpool), Jonas Hector (Cologne), Benedikt Hoewedes (Schalke 04), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Shkodran Mustafi (Valencia), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen) - pozvan naknadno umjesto povrijeđenog Antonija Rudigera (Roma).

Vezni red: Julian Draxler (VfL Wolfsburg), Sami Khedira (Juventus), Joshua Kimmich (Bayern Munich), Toni Kroos (Real Madrid), Thomas Mueller (Bayern Munich), Mesut Ozil (Arsenal), Lukas Podolski (Galatasaray), Andre Schuerrle (VfL Wolfsburg), Bastian Schweinsteiger (Manchester United), Julian Weigl (Borussia Dortmund).

Napad: Mario Gomez (Besiktas), Mario Goetze (Bayern Munich), Leroy Sane (Schalke 04).

Selektor Joachim Low rođen je 3. februara 1960. godine u Schonauu. U trenerskoj karijeri, među ostalim, vodio je Stuttgart, Fenerbahce i Austriju Beč, a od 2004. godine je u stručnom štabu Njemačke gdje je prvo radio kao pomoćnik Jurgenu Klinsmannu. Reprezentaciju Njemačke preuzeo je na ljeto 2006. godine i sa njom igrao finale Eura 2008. godine te je osvojio bronzu za Mundijalu 2010. godine i zlato na Mundijalu 2014. godine.

Ukrajina

Ukrajina će na Euru u Francuskoj zabilježiti svoj drugi nastup na evropskim prvenstvima. Prethodni put učestvovala je na proteklom Euru kada je kao domaćin takmičenje završila u grupnoj fazi. Plasman na ovo Euro izborila je kroz baraž pobijedivši Sloveniju sa ukupnih 3:1. Do baraža je stigla osvajanjem trećeg mjesta u kvalifikacijskoj grupi C gdje je osvojila 19 bodova. Prva je bila Španija (27), drugo mjesto osvojila je Slovačka (22), dok su iza ostale Bjelorusija (11), Luksemburg (4) i Makedonija (4).

Glavne snage Ukrajine su krilni igrači Yarmolenko i Konoplyanka, kao i čvrsta odbrana koja je u 12 mečeva kvalifikacija, uključujući i baraž, primila samo pet pogodaka. Nedostatak ovog tima je poprilično loša konkurencija u napadu gdje je prvo ime napadač Zozulya koji je zbog povrede u protekloj sezoni odigrao samo 10 ligaških mečeva za Dnipro i koji će zbog suspenzije dobijene nakon napada na sudiju propustiti sve mečeve u ukrajinskom klupskom fudbalu do 18. novembra.

Spisak igrača Ukrajine:

Golmani: Andriy Pyatov (Shakhtar Donetsk), Denys Boyko (Besiktas), Mykyta Shevchenko (Zorya).

Odbrana: Artem Fedetskiy (Dnipro), Mykyta Kamenyuka (Zorya), Vyacheslav Shevchuk (Shakhtar Donetsk), Oleksandr Kucher (Shakhtar Donetsk), Yaroslav Rakytskyi (Shakhtar Donetsk), Yevhen Khacheridi (Dynamo Kiev).

Vezni red: Anatoliy Tymoschuk (Kairat Almaty), Oleksandr Karavaev (Zorya), Andriy Yarmolenko (Dynamo Kiev), Denys Garmash (Dynamo Kiev), Serhiy Sydorchuk (Dyamo Kiev), Serhiy Rybalka (Dynamo Kiev), Taras Stepanenko (Shakhtar Donetsk), Viktor Kovalenko (Shakhtar Donetsk), Ruslan Rotan (Dnipro), Yevhen Konoplyanka (Sevilla).

Napad: Pylyp Budkovskyi (Zorya), Roman Zozulya (Dnipro), Yevhen Seleznyov (Shakhtar Donetsk).

Selektor Mihajlo Fomenko rođen je 19. septembra 1948. godine u Maloj Ribici. Radio je u 15-ak ukrajinskih klubova kao trener, a najveći uspjeh je ostvario vodeći Dinamo Kijev s kojim je 1993. godine osvojio ukrajinsko prvenstvo. Ukrajinu je preuzeo 2012. godine.

Poljska

Poljskoj će ovo biti treći nastup na evropskim prvenstvima i do sada nijednom nije prošla grupnu fazu. Trenutno je 28. selekcija svijeta prema posljednjoj FIFA-inoj rang-listi. Na Euro se plasirala osvajanjem drugog mjesta u grupi D. Prva je bila Njemačka sa 22 boda, Poljska je osvojila 21 bod, a iza su ostale Irska (18), Škotska (15), Gruzija (9) i Gibraltar (0).

Reprezentacija Posljske preferira formaciju 4-4-2 i bit će jedna od rijetkih selekcija sa tom formacijom na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Vođe navale su Milik i Lewandowski. Poljska ima i vrlo dobar vezni red gdje su Zielinski, Krychowiak i Blaszczykowski, dok je odbrana dio tima gdje osim Piszczeka nema igrača iz jačih evropskih klubova.

Spisak igrača Poljska:

Golmani: Łukasz Fabiański (Swansea), Wojciech Szczęsny (Roma), Artur Boruc (Bournemouth).

Odbrana: Thiago Cionek (Palermo), Kamil Glik (Torino), Artur Jędrzejczyk (Legia), Michał Pazdan (Legia), Łukasz Piszczek (Dortmund), Bartosz Salamon (Cagliari), Jakub Wawrzyniak (Lechia Gdańsk).

Vezni red: Jakub Błaszczykowski (Fiorentina), Kamil Grosicki (Rennes), Tomasz Jodłowiec (Legia), Bartosz Kapustka (Cracovia), Grzegorz Krychowiak (Sevilla), Karol Linetty (Lech Poznań), Krzysztof Mączyński (Wisła), Sławomir Peszko (Lechia Gdańsk), Filip Starzyński (Zagłębie Lubin), Piotr Zieliński (Empoli).

Napad: Arkadiusz Milik (Ajax), Robert Lewandowski (Bayern), Mariusz Stępiński (Ruch Chorzów).

Selektor Adam Nawalka rođen je 23. oktobra u Krakowu. U trenerskoj karijeri vodio je nekoliko poljskih klubova, ali klupa reprezentacije na kojoj se nalazi od 2013. godine njegov je prvi posao na kojem može napraviti upečatljiviji uspjeh.

Sjeverna Irska

Sjeverna Irska jedan je od četiri debitanta na Evropskom prvenstvu. Trenutno je 25. reprezentacija svijeta prema FIFA-inoj rang-listi. Na Euro se plasirala osvojivši prvo mjesto u grupi F sa 21 bodom. Iza su ostale Rumunija (20), Mađarska (16), Finska (12), Farska Ostrva (6) i Grčka (6).

Tokom kvalifikacija probali su više formacija (4-3-3, 4-1-4-1 i 4-3-2-1). Ova reprezentaciju je apsolutni autsajder grupe i na Euro se kvalifikovala ponajviše zahvaljujući pogodnom žrijebu u kvalifikacijama. Sjeverna Irska je bila u petom od šest šešira na žrijebu kvalifikacija za Euro. Igrači ove zemlje igraju po brojnim škotskim i engleskim klubovima. Istina, kada govorimo igračima iz engleskih klubova, to su uglavnom klubovi iz Championshipa.

Spisak igrača Sjeverne Irske:

Golmani: Roy Carroll (Notts County), Michael McGovern (Hamilton), Alan McManus (St Johnstone).

Odbrana: Craig Cathcart (Watford), Jonny Evans (West Brom), Gareth McAuley (West Brom), Luke McCullough (Doncaster), Conor McLaughlin (Fleetwood), Aaron Hughes (Melbourne City), Lee Hodson (MK Dons), Chris Baird (Derby County), Paddy McNair (Manchester United).

Vezni red: Steven Davis (Southampton), Oliver Norwood (Reading), Corry Evans (Blackburn), Jamie Ward (Nottingham Forest), Stuart Dallas (Leeds), Niall McGinn (Aberdeen), Shane Ferguson (Millwall).

Napad: Will Grigg (Wigan), Kyle Lafferty (Birmingham), Conor Washington (QPR), Josh Magennis (Kilmarnock).

Selektor Michael O'Neill rođen je 5. jula 1969. godine u Portadownu. Kao trener radio je u Brecgin Cityju i Shamrock Roversu s kojim je dva puta osvajao prvenstvo Sjeverne Irske. Trenersku klupu reprezentacije preuzeo je u decembru 2011. godine.

Raspored utakmica:

  1. kolo (12. juni): Poljska - Sjeverna Irska (18:00 sati, Allianz Riviera)

  2. kolo (12. juni): Njemačka - Ukrajina (21:00 sati, Stade Pierre-Mauroy)

  3. kolo (16. juni): Ukrajina - Sjeverna Irska (18:00 sati, Stade de Lyon)

  4. kolo (16. juni): Njemačka - Poljska (21:00 sati, Stade de France)

  5. kolo (21. juni): Sjeverna Irska - Njemačka (18:00 sati, Park Prinčeva)

  6. kolo (21. juni): Ukrajina - Poljska (18:00 sati, Stade Velodrome)