Nogomet
57

Predstavljamo Zmajeve: Izet Hajrović, od "izdajnika" do heroja nacije

Piše: D. B.
Iako se ove sezone nije naigrao u Galatasarayju, Izet Hajrović je zadržao povjerenje selektora nogometne reprezentacije BiH Safeta Sušića, pa će imati priliku dokazati se na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Izet Hajrović je rođen 4. augusta 1991. godine u Bruggu u Švicarskoj. Njegovi roditelji su iz Crne Gore, a 1980. godine su se doselili u Sarajevo. Sedam godina poslije su preselili u Švicarsku.

Hajrović je karijeru počeo u omladinskom pogonu Grasshoppersa, a u prvom timu je igrao od 2009. do 2014. godine. Za Skakavce je odigrao 91 utakmicu i postigao 20 golova. Igrao je na poziciji ofanzivnog veznog igrača i na desnom krilu. U sezoni 2012/2013. je osvojio Kup Švicarske.

U januaru ove godine je Hajrović potpisao za turski Galatasaray u transferu vrijednom 3,5 miliona eura. Za svoj novi tim je do sada nastupio u 12 utakmica, a prvijenac i zasad jedini gol je postigao u finalu Kupa Turske, koji je Galatasaray i osvojio. Hajrovićeva vrijednost na tržištu se procjenjuje na 4,5 miliona eura.

Reprezentacija BiH

Hajrović je reprezentativnu karijeru počeo u U20 selekciji Švicarske, a nastupao je i u U21 timu. Godine 2012. je trebao odlučiti za koju će reprezentaciju nastupati, Švicarsku ili BiH. Prihvatio je poziv švicarskog selektora seniorske reprezentacije Ottmara Hitzfelda i zaigrao u prijateljskom susretu s Tunisom. Zbog takve odluke je postao omražen u bh. javnosti, a mnogi su ga proglasili "izdajnikom".

Nedugo zatim je uslijedio potpuni preokret, Izet je podnio zahtjev za promjenu sportskog državljanstva, koji je i prihvaćen, tako da je stekao pravo da nastupa za BiH. Poziv selektora Safeta Sušića je stigao uoči dvomeča sa Slovačkom u kvalifikacijama za SP u Brazilu. Hajrović je debitovao 6. septembra u Zenici, kada je Slovačka pobijedila BiH rezultatom 1:0. Taj poraz je izazvao strah među bh. navijačima s obzirom da je postojala mogućnost da Zmajevi izgube prvo mjesto u grupi.

No, uslijedio je revanš u Žilini i spektakularna pobjeda Zmajeva rezultatom 2:1. Vodstvo Slovačkoj je donio Hamšik u 42. minuti, a u drugom poluvremenu se dogodio preokret. Prvo je Bičakčić u 69. minuti izjednačio na 1:1, a onda je u igru ušao Hajrović i nakon nekoliko sekundi provedenih na terenu postigao fenomenalan pogodak s 25 metara, koji je na kraju donio pobjedu BiH i ostanak na prvom mjestu.

Izet je tako, od "izdajnika" postao heroj nacije. BiH se na kraju kvalifikacija uspjela plasirati na SP u Brazilu, svoje prvo veliko takmičenje u historiji.

Hajrović je za reprezentaciju BiH odigrao sedam utakmica, a pored gola u Slovačkoj, postigao je i odlučujući pogodak u prijateljskom susretu s Meksikom, koji je odigran 3. juna.

Izetov brat Sead, koji nastupa za Grasshoppers, član je mlade reprezentacije BiH.