Nogomet
21

Predstavljamo Zmajeve: Haris Medunjanin, igrač Gaziantepspora razorne ljevice

Piše: D. B.
(Foto; EPA)
Među igračima koje je selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić poveo na Svjetsko prvenstvo u Brazil je i nogometaš Gaziantepspora Haris Medunjanin.

Haris Medunjanin je rođen 8. marta 1985. godine u Sarajevu. Početkom rata je s porodicom otišao u Holandiju, gdje se počeo baviti nogometom. Kao omladinac je nastupao za Swift Atletiek, AFC`34 i AZ Alkmaar. Od 2004. do 2008. godine je igrao za prvi tim AZ-a, odigrao je 25 utakmica i postigao četiri pogotka. U tom periodu je bio posuđen Sparti iz Rotterdama, za koju je u 32 meča postigao sedam pogodaka. Član španskog Valladolida je postao 2008. godine, a u Španiji se zadržao dvije sezone. U 42 utakmice za Valladolid je postigao šest pogodaka.

Njegov naredni klub je bio Maccabi iz Tel Aviva, za koji odigrao 45 utakmica i postigao devet pogodaka. Sezonu 2012/2013. je proveo na posudbi u Gatiantepsporu te je u 30 utakmica postigao četiri pogotka. Od 2013. godine ima ugovor s turskim klubom, a za to vrijeme je u 32 utakmice postigao dva gola. Medunjanin ima 29 godina, igrač je sredine terena, a njegova trenutna vrijednost na tržištu iznosi tri miliona eura.

Reprezentacija BiH

Medunjanin je reprezentativnu karijeru počeo kao mladi reprezentativac Holandije s kojom je 2006. godine osvojio Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine, a potom je titulu odbranio naredne godine. Želju da igra za BiH je pokazao 2009. godine, nakon čega je u novembru uslijedio poziv tadašnjeg selektora Miroslava Blaževića.

"Sarajevski šmeker" je debitovao u baražu za Evropsko prvenstvo protiv Portugala u Zenici, kada je BiH izgubila rezultatom 0:1. Medunjanin je za Zmajeve odigrao 34 utakmice, a postigao je pet pogodaka.