Nogomet
20

Predstavljamo Zmajeve: Fejzić i Avdukić su zamjene za Begovića

Piše: D. B.
Na spisku selektora nogometne reprezentacije BiH, Safeta Sušića, osim prvog golmana Asmira Begovića, našla su se još dva čuvara mreže - Jasmin Fejzić i Asmir Avdukić, koji će, u slučaju potrebe, braniti gol Zmajeva na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.
Jasmin Fejzić
Jasmin Fejzić

Jasmin Fejzić je rođen 15. maja 1986. godine u Živinicama. Nogometnu karijeru na poziciji golmana je započeo 1996. godine u njemačkom niželigašu TSV Eltingenu, za koji je nastupao sve do jula 2004. godine, kada je prešao u Stuttgarter Kickers i branio u rezervnom timu. Godinu dana kasnije je potpisao ugovor sa Greuther Fürthom, a nastupio je 34 puta za rezervnu ekipu. Posuđen je Eintracht Braunschweigu u maju 2007. godine, za koji je nastupio u 32 susreta te se potom vratio u Greuther Fürth. Od 2012. godine je član njemačkog drugoligaša VfR Aalena. Prvi poziv za reprezentaciju BiH je dobio 2013. godine uoči kvalifikacijske utakmice s Grčkom i od tada je rezerva Asmiru Begoviću, zajedno sa Asmirom Avdukićem.

Fejzić je poznat po tome što sjajno brani, ali i izvodi jedanaesterce. Njegova vrijednost na tržištu se procjenjuje na 700.000 eura.

Asmir Avdukić
Asmir Avdukić

Asmir Avdukić je iskusni tridesettrogodišnji rezervni golman reprezentacije BiH. Rođen je 13. maja 1981. godine u Brezi. Nogometnu karijeru golmana je počeo u zeničkom Čeliku, a za seniorsku ekipu je nastupao od 2004. do 2005. godine. Nakon toga je po godinu dana proveo u Kamen Ingradu, Travniku, Slobodi, Radniku i Rudaru, a 2010. godine je postao član banjalučkog Borca. Dvije godine kasnije je posuđen iranskom Persepolisu, ali se nakon svega nekoliko mjeseci ponovo vratio u Borac s kojim je u sezoni 2010/2011. osvojio titulu prvaka BiH.

Avdukić je nastupao za U19 i U21 reprezentacije BiH, a za A reprezentaciju je debitovao 28. aprila 2004. godine u utakmici protiv FInske. Novi poziv je dočekao tek nakon šest godina, tačnije 17. novembra 2010. godine, kada ga je aktuelni selektor Safet Sušić uvrstio na spisak nogometaša za prijateljsku utakmicu protiv Slovačke. Avdukić je od tada rezervni golman Zmajeva, a trenutno je jedini nogometaš u reprezentaciji koji nastupa u Premijer ligi BiH. Njegova tržišna vrijednost se procjenjuje na 352.000 eura.