20 dana do Mundijala
140

Predstavljamo stadione SP-a 2018: Jekaterinburg Arena, najčudniji stadion na svijetu

Piše: E. B.
Foto: Twitter
Danas predstavljamo pretposljednji od dvanaest stadiona na kojima će se igrati utakmice Svjetskog prvenstva i jedini u azijskom dijelu Rusije.

Centralni stadion u Jekaterinburgu, koji će tokom Mundijala nositi naziv Jekaterinburg Arena, je izgrađen davne 1957. godine, no renovacijom koja je završena 2017. godine ponio je titulu najčudnijieg stadiona na svijetu.

Naime, stadion koji je sagrađen u zlatno doba SSSR-a je renoviran 2011. godine, no imao je kapacitet od 27.000 sjedećih mjesta, što nije ispunjavalo uslove za odigravanje utakmica Svjetskog prvenstva.

Kako bi proširili stadion na 35.000 sjedećih mjesta, koliko je minimum za održavanje utakmica Mundijala, čelnici Urala, kluba u čijem vlasništvu je stadion, su odlučili sjevernu i južnu tribinu proširiti na način da je ukupno 18.000 stolica smješteno van stadiona.

Na taj način su završetkom renoviranja 2017. godine dobili kapacitet od 35.696 mjesta, no odmah nakon završetka Mundijala sjeverna i južna tribina će biti srušene i stadion će primati samo 23.000 gledatelja.

Na ovom stadionu će biti odigrane četiri utakmice Mundijala:

  1. juni: Egipat - Urugvaj (grupa A)
  2. juni: Francuska - Peru (grupa C)
  1. juni: Japan - Senegal (grupa H)
  2. Meksiko - Švedska (grupa F)